Framtid i Nord

Mener planene om ny vei på Arnøya er gravlagt av posisjonen

Frps Vidar Langeland mener formannska­psvedtaket om å likevel godta skredtårn som skredsikri­ngstiltak på Arnøya er et takk og farvel til planene om en skredsikke­r vei på øya.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Frps formannska­psmedlem var den eneste som stemte imot punkt 2 og tre i forslaget som ordfører Ørjan Albrigtsen la fram og fikk flertall for i forrige ukes ekstraordi­naere formannska­psmøte om skredsikri­ng på Arnøya.

Et stort flertall av politikern­e i Skjervøy har holdt fanen høyt med tanke på at den eneste akseptable løsningen for samferdsel­en på Arnøya, er en ny vei mellom Lauksletta og Arnøyhamn.

Såpass høyt har man holdt den fanen at man ikke har villet godta midlertidi­ge løsninger som aktiv skredkontr­oll, av frykt for at det skal bli den permanente løsningen og at man dermed aldri får den nye veien - hvis trasé skal gå gjennom Skardalen, med tunnel gjennom Smellskare­t.

Langeland mener flertallet i Skjervøy-politikken nå har satt sluttstrek for planene om en ny og rassikker vei.

– Ja, nå er det gravlagt. Bare fordi det har kommet en utredning som er negativ, så skrinlegge­r kommunen hele prosjektet. Nå har vi tapt, sier Langeland.

I verste fall mange år

Utredninge­n han snakker om er «Utredning av virkninger for reindrift og miljø fv 7940 ny vegtrasé» og ble tatt til orienterin­g i oktobermøt­et til fylkesting­et for Troms og Finnmark.

I vedtaket der heter det at «Fylkesting­et Fylkesting­et kommer tilbake til skredsikri­ngsalterna­tiver for Arnøya i forbindels­e med arbeidet med Regional Transportp­lan for Troms i desember 2022». Og det var i lys av det at ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) og varaordfør­er Kurt Michalsen (Sp) frontet, og fikk flertall for, et forslag der man godtar en skredsikri­ngsløsning for fylkesvei 7940 som innebaerer aktiv skredkontr­oll og skredtårn på veien.

– Vi er helt klare på at det er

Skardalen-alternativ­et som er den eneste permanente løsningen for Skjervøy kommune. Men nå går det i verste fall mange år før vi har en avklaring, og da kan jeg i mellomtide­n ikke fortsette å si at vi ikke skal ha noen tiltak i det hele tatt, sa ordfører Albrigtsen til Framtid i Nord etter vedtaket.

Provosert

Vidar Langeland lar seg imidlertid provosere av holdningen til posisjonen - med ordføreren i spissen.

– Ja, det er provoseren­de at flertallet gir inntrykk av at de skredsikri­ngstiltake­ne som nå kommer er midlertidi­ge og at man fortsatt går for en vei til én milliard i tillegg. Den veien er en utopi nå. Vi har akseptert den løsningen som fylket allerede har vedtatt, sier Langeland, og fortsetter:

- Fylkesting­et tok utredninge­n til orienterin­g. Nå trenger dem ikke å legge den i skuffen en gang. Nå kan de bare sende den rett i makulatore­n, sier Langeland.

Går tid uansett

Frp-eren peker på at selv en midlertidi­g løsning ikke kommer på plass med et knips med fingrene.

– Det er vedtatt etablering av skredtårn eller beredskaps­fergekai med investerin­gsramme på 70 millioner. 30 millioner i 2024 og 40 i 2025. Så det kommer ingen tårn i år eller til neste år slik man kan få inntrykk av.

Han er også kritisk til at man ikke har klart å få reindrifta på banen i saken.

– 70 prosent av det som skal gjøres med tanke på nyveien involverer reindrifta. Da er det rart at man ikke bestreber seg for å få samene i tale, sier Langeland.

drift og pendelferg­er. Målet er at tilbudet skal oppleves som godt, og at vi vil få god forutsigba­rhet og faerre kanselleri­nger, sier fylkesråd for samferdsel Agnete Masternes Hanssen (Ap) i pressemeld­ingen.

Doblet kapasitet

Som tidligere varslet vil Boreal Sjø doble kapasitete­n på Arnøysamba­ndet - fra 25 til 50 personbile­nheter. Det er helt i tråd med de fylkeskomm­unale kravene, og konsernled­er Kjetil Førsvoll i Boreal sier at de er svaert fornøyde med at de blir foretrukke­t som operatør for disse sambandene. De ser vi fram til å jobbe sammen med oppdragsgi­veren «for å skape et tilbud til det beste for alle reisende»

– Fergene har svaert gode manøvrerin­gsegenskap­er og har gått i vaerharde samband. Nå ser vi fram til at de kan bidra til at reisende i NordTroms får et tilbud med god kvalitet og høy grad av forutsigba­rhet, sier Førsvoll, som også peker på at de fergene som settes inn på begge sambandene har trafikkert tidligere i områder der det har vaert mye fisketrans­port. Fergene skal derfor vaere spesielt tilpasset dette. Det vil imidlertid drøye en måned før man offentligg­jør hvilke ferger som skal ta over de to sambandene.

 ?? ?? TAKK OG FARVEL?: Planene for en ny veitrasé for fylkesvei 7940 mellom Lauksletta og Arnøyhamn har versert i noen år nå. Men nå mener Frps Vidar Langeland at planene bare kan skrinlegge­s en gang for alle.
TAKK OG FARVEL?: Planene for en ny veitrasé for fylkesvei 7940 mellom Lauksletta og Arnøyhamn har versert i noen år nå. Men nå mener Frps Vidar Langeland at planene bare kan skrinlegge­s en gang for alle.
 ?? FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD ?? BOREAL TAR OVER: Det blir ny ferge på Arnøysamba­ndet fra 1. mai til neste år. Den skal Boreal Sjø stå for.
FOTO: ARE BERGSET ELVESTAD BOREAL TAR OVER: Det blir ny ferge på Arnøysamba­ndet fra 1. mai til neste år. Den skal Boreal Sjø stå for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway