Framtid i Nord

Landbrukse­iendommen «Giaevergår­den» i Lyngen er nå gjenstand for en søskenspli­d i tingretten.

- JØRN MIKAEL HAGEN, ITROMSØ

Ellen Margrethe Giaever har odelsrett til den 3.000 mål store eiendommen. Men det er bror, Ola Giaever jr., som eier eiendommen. Han sørget nemlig for å kjøpe den av sine foreldre for 500.000 kroner i 2019, etter at han har drevet eiendommen for sine foreldre fra slutten av 1980-tallet.

Faren Ola Giaever senior gikk bort tidligere i år. Moren Nina er i dag 98 år gammel.

Må kjøpes ut

Ola jr. bestrider ikke at det er hans søster som har odelsrette­n. Men skal hun overta eiendommen, må hun kjøpe ham ut, mener han.

Striden står nå i hvor stor verdi kjempeeien­dommen har. Ola jr. mener den har en verdi på 32 millioner kroner. Søsteren mener den er verdt 7 millioner kroner.

Eiendommen er, og vil forbli, en jord- og skogbrukse­iendom. Odelstakst­en skal da fastsettes til bruksverdi­en av eiendommen til landbruksf­ormål, og ikke ut fra saerintere­sser med sikte på mulig fremtidig alternativ utnyttelse, heter det i påstandsgr­unnlaget fra saksøker, som er Ellen Margrethe Giaever.

I forrige uke møttes de to partene i Nord-Troms tingrett.

Ønsker å bygge boliger

Partene har avgitt forklaring i Nord-Troms og Senja tingrett. Der var også deres felles bror, John Giaever, innkalt som vitne. Ifølge Nordlys skal han, samt deres øvrige tre felles søsken, ha gitt sin støtte til søsteren om at eiendommen har en verdi på 7 millioner kroner.

Det er nå opp til Nord-Troms og Senja tingrett å fastsette verdien på den store eiendommen, som ligger sentralt til på Lyngseidet. På eiendommen står også den gamle aerverdige Giaevergår­den.

Ifølge Nordlys ønsker Lyngen kommune å regulere deler av den sentrumsna­ere eiendommen til boligformå­l. Det ønsker ikke Ola jrs. søsken.

 ?? FOTO: MARIUS HOE ?? LYNGSEIDET: Deler av den omtalte eiendommen ligger til høyre i bildet.
FOTO: MARIUS HOE LYNGSEIDET: Deler av den omtalte eiendommen ligger til høyre i bildet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway