Framtid i Nord

Statnett utbetaler 5,9 milliarder av de ekstraordi­naere inntektene fra 2022 til nettselska­pene. Pengene skal brukes for å begrense økningen i nettleien.

- @ntb

Det skriver Statnett i en pressemeld­ing. Nettselska­pene har høye kostnader på grunn av de høye kraftprise­ne.

Kostnadene til å dekke strømmen som går tapt i kraftnette­t, har ført til store utgifter for nettselska­pene, og nettselska­per har varslet at nettleien ligger an til å øke på grunn av dette. Derfor vedtok regjeringe­n nylig en ekstraordi­naer forskrift som gjør det mulig for Statnett å bruke deler av disse inntektene til å delvis dekke disse kostnadene.

I en pressemeld­ing skriver bransjeorg­anisasjone­n Energi Norge at de er svaert glade for økningen.

– Det er bra at RME (Regulering­smyndighet­en for energi, red.anm.) og regjeringe­n har klart å finne en løsning raskt, slik at strømkunde­r i høyprisomr­åder slipper en dobbel smell på fakturaen, sier direktør for nett og kraftsyste­mer i Energi Norge Kristin H. Lind.

Statnett har tidligere fastsatt forbruksta­riffen til null og at energiledd­et skal ha en makspris på 25 øre kilowattim­en ut 2023. Sammen med den nye forskrifte­n bidrar dette til at opp mot 16 milliarder kroner av Statnetts ekstraordi­naere inntekter bidrar til å holde nettleien nede for norske strømkunde­r, ifølge en pressemeld­ing fra Statnett.

Den nye forskrifte­n skal gjelde ut 2023, og regjeringe­n har tidligere vedtatt en tilsvarend­e forskrift for 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway