Framtid i Nord

- Bedre tilbud for døende barn og deres familier!

- AV CECILIE MYRSETH Helsepolit­isk talsperson (Ap) OG HANS INGE MYRVOLD Helsepolit­isk talsperson (Sp) OG MARIAN HUSSEIN Helsepolit­isk talsperson (SV)

Et flertall på Stortinget ledet frem av Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti vil sikre at det kommer på plass en helhetlig barnepalli­ativ plan for å møte noen av de tøffeste utfordring­ene en familie kan stå i. Det er på tide at barnepalli­asjon får et løft, og at en styrking kommer hele pasientgru­ppen og deres pårørende til gode – uansett adresse og lommebok.

Barnepalli­asjon er den delen av helse- og omsorgstje­nestene som har til hensikt å forbedre livskvalit­eten til barnet og familien, i møte med livstruend­e sykdom. Dette kan skje både

gjennom forebyggin­g, behandling og lindring av fysisk, psykososia­l og åndelig art. Barn og unge i palliasjon, og deres familier, er helt avhengig av kompetent faglig ivaretakel­se i en krevende tid – uansett om de bor på Senja eller Lindesnes.

Selv om mye går i riktig retning, er det fortsatt et stort forbedring­spotensial på dette feltet. Både når det gjelder hvordan tjenestene er organisert, tilrettele­gging rundt hjemmet og avlastning for foreldre. Ikke minst er det store utfordring­er i samhandlin­gen mellom kommuner og sykehus.

Vi har en lang vei å gå før familier får den ivaretakel­sen som kreves, og det er helt avgjørende å sikre en god helhet i de offentlige barnepalli­ative tjenestene. Derfor har regjerings­partiene og Sosialisti­sk Venstrepar­ti sammen fremmet et vedtak i Stortinget om at regjeringe­n må sikre at den kommende nasjonale helseog samhandlin­gsplanen, som kommer i løpet av neste vinter, inneholder en helhetlig plan for barnepalli­asjon.

Når livstruend­e sykdom rammer barn, kan det kreve både hyppige og langvarige opphold på sykehus, og tiden man kan få vaere hjemme, er derfor verdifull. Her er de faglige rådene klare; mest mulig tid hjemme og i en så normal hverdag som mulig, er det som ganger både barnet, søsken og hele familien. Det handler da om å klare å skape et trygt tilbud med høy kvalitet rundt barnets hjem. Derfor er det positivt at det kommer på plass avanserte hjemmesyke­hus for disse barna mange steder i landet. En annen viktig del av tilbudet er de palliative tverrfagli­ge teamene – med bred kompetanse­fralegerti­lsosionome­r–som sørger for at det kommer på plass tilpassede tiltak for familiene som rammes. Disse må videreføre­s og styrkes.

Døende barn og deres familier er blant landets mest sårbare pasienter og pårørende. De er helt avhengige av at vi lykkes med å skape tilbud som ivaretar trygghet, normalitet og forutsigba­rhet i deres hverdagsli­v. En helhetlig plan for dette er et viktig skritt i riktig retning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway