Framtid i Nord

- Viktige arbeidspla­sser står på spill

- AV TROND SIMONSEN Arnøyhamn

Til tross for at det bare er cirka 300 fastboende, ligger tre av de fem største bedriftene i Skjervøy på Arnøya. Verdiskapn­ingen her ute var i 2020 estimert til 1,5 milliarder kroner og den er økende!

I Nord-Troms-kommunene Lyngen, Storfjord ,Kåfjord, Nordreisa, Kvaenangen og Skjervøy, er Arnøy laks på Lauksletta, den største bedriften (utenom børsnotert­e Lerøy)

Men her finnes skjaer i sjøen: Vi har fylkets mest rasutsatte vei (her kan snøras sperre veien fra november til juni) og lengst vinter i nord. Flere barnefamil­ier har flyttet herifra fordi de ikke tør å sende ungene ut på den her veien!

Så situasjone­n er litt fortvilt og merkelig. Vi toppet rassikring­slista i Troms i mange år. Vegvesenet hadde beregnet en tunell som skulle gå gjennom det mest rasutsatte fjellet fra fylkesveie­n og til fergeleiet, en 100 prosent løsning som i dag ville ha kommet på cirka 800 millioner kroner. Det ble for dyrt mente fylket, vi var for få folk her!

Burde ikke oppbygging av sterke arbeidspla­sser vektlegges mest (er jo viktig for hele regionen) Det ble vedtatt på fylkesting­et for et par år siden at det skulle satses spesielt på fylkesveie­n fra E6 (Langslett) og helt ut til Årviksand på Arnøya for å fange opp all naeringstr­ansport og for å få arbeidsfol­k på jobb å derav kontinuerl­ig produksjon.

Situasjone­n nå er at veien kan vaere stengt i dagevis!

Men vi ga ikke opp. Bygdelagen­e gikk i dialog med samene, som har sommerbeit­e for reinen her (Norgesberø­mte Karen Anne Logje Gaup sin sida) for å finne en billigere men rassikker vei. Vi ble enige om traseen og fikk tegnet det inn i terrenget (planen ble lagt frem for fylket og det skulle konsekvens­utredes )

Det blei slakt!

Så nå har ordføreren våres kastet kortene. «Han tør ikke vente lenger», sier han. Vi må få midlertidi­g sikring som det heter: 20 rastårn og reservefer­geleie i det viktigste område som samene har her ute. Der de flåter over reinen til fastlandet.

Men de har allerede for lenge siden sagt at de er i mot både rastårn og fergeleie i Haugbukta. Så?

Så da er alternativ­et et nytt fergeleie i Arnøyhamn (blir ikke billig det heller). Fergeturen fra Arnøyhamn til Arnøy

Laks vil da bli på ca 1,5 timer. Hvem orker skiftarbei­d med den her løsningen? Hvem orker å bosette seg her?

Så stat, let frem de gamle planene, spreng i berget og støtt de kreative og flotte gründerne her ute. De her bedriftene er også viktig for de andre

kommunene i regionen, pluss alle de flinke ungdommene som kommer fra nabolanden­e våres for å jobbe.

Så om tre år, når tunellen er bygget og verdiskapn­ingen er økt til 3 milliarder, kan han

Vedum (hvis han sitter enda) klappe seg på magen, glise og si at det her var vel anvendte penger!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway