Framtid i Nord

Klar for comeback i Strongman-NM: – Jeg liker å vaere litt «underdog»

Han har vaert skadet i flere år, men 3. desember skal han kjempe mot Norges sterkeste menn.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

I juni fikk strongman-utøver Dag Rune Stangeland forklaring­en på hvorfor han har levd med smerter i ryggen i tre år. Flere prolapser har i perioder satt han ut av spill, og siden han ikke kunne vaere med på kvalifiser­ingsrunden­e, så det også mørkt ut for deltakelse i finalen på hjemmebane i Nordreisa.

– Å ikke skulle få vaere med, om det går den veien, det vil vaere bittert. Det er et helt fantastisk arrangemen­t, sa Stangeland til Framtid i Nord den gang.

Blitt bedre

En måned før det braker løs i idrettshal­len i Nordreisa, er imidlertid situasjone­n en helt annen. En av de tolv finalisten­e måtte trekke seg som følge av skade, og Stangeland har fått tilbud om plassen, antakelig som takk for lang og tro tjeneste, ifølge ham selv. Plassen har han takket ja til.

– Helsa og rygger har blitt veldig mye bedre i høst, og jeg har mye mindre smerter enn før, og klarer å trene hardere.

Per dags dato skal jeg klare å trene så hardt jeg bare vil, så får vi se hvordan kroppen respondere­r. Jeg håper det holder.

Stangeland poengterer at han har vaert inne til oppfølging hos fysio, og at det ikke er noe som tilsier at han kan gjøre skaden verre – så lenge han holder seg unna smertegren­sen.

– Jeg har fått «go» til å gjøre det jeg har lyst til, og ikke fått noen anbefaling­er om å la vaere å delta.

Nå har han bare fire uker på å trene seg opp til konkurrans­en, men det er en utfordring han tar på strak arm.

– Jeg liker det litt sånn, egentlig. Det er en tøff konkurrans­e, uansett om man har trent ett år i forveien, det er jo tross alt Norges sterkeste menn man skal møte.

Å vaere litt «underdog», og ha alle odds imot seg, gjør at han får enda mer lyst å overraske.

– Det har vaert en styrke for meg, å klare å mobilisere og mentalt prestere når det gjelder.

Tolv uker på fire uker

Sist han deltok, i 2019, hadde han en drøm om topp 5-plassering. Det var et mål han innfridde. I år er ambisjonen­e nedjustert.

– Jeg skal vaere veldig fornøyd om jeg havner innenfor topp 10. Alt annet er en bonus.

Den erfarne strongman-utøveren har lagt en plan for hvordan han skal klare det, og følger samme oppskrift som da han sist deltok. Den eneste forskjelle­n er at den tolv uker lange oppkjøring­splanen er blitt komprimert til fire uker.

– Nå er jeg fem kilo lettere i kroppen enn jeg var i utgangspun­ktet, og generelt dårligere grunntrent, men jeg vet at jeg med riktig trening og med riktige forhold, kan snu formen min ganske fort. Formen er oppadstige­nde, og jeg har hatt en bra kurve generelt på trening.

Tirsdag gjennomfør­te han for første gang tunge markløft på trening.

– Og jeg er der jeg skal vaere utfra fireukersp­lanen.

Håper på støtte

At han får med seg finalen er en stor opptur – spesielt siden arrangør Kjartan Nygård har gitt signaler om at han kanskje ikke planlegger å stå for flere i naermeste fremtid.

– Det er veldig artig og fint å vaere med på et mesterskap som eventuelt blir det siste i Nordreisa på en stund.

Stangeland håper også publikum støtter opp om både ham selv – og om arrangemen­tet.

– Det har ikke vaert arrangert siden 2019, og jeg har vaert borte fra alt som heter strongman og konkurrans­er siden da. Det har ikke vaert hverken snakk eller omtale om det, så jeg håper ikke interessen er dødd ut, men at man har den gode støtten man har hatt tidligere.

– Det er vel så viktig at folk møter opp for å støtte opp om arrangemen­tet, som meg. Kjartan legger ned utrolig mye tid og innsats i det, og det er stor stas å ha et NM i Nordreisa.

 ?? ??
 ?? FOTO: JONAS RENÉ JOHANSEN ?? KLAR: Dag-Rune Stangeland er klar for comeback under årets NSM-finale 3. desember i idrettshal­len. Her fra samme arrangemen­t i 2019.
FOTO: JONAS RENÉ JOHANSEN KLAR: Dag-Rune Stangeland er klar for comeback under årets NSM-finale 3. desember i idrettshal­len. Her fra samme arrangemen­t i 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway