Framtid i Nord

Noen må låse opp

-

Denne uka tok oppdrettss­elskapet Lerøy kampen mot grunnrente­skatten til et nytt nivå, og det på en måte som virkelig ryster flere små lokalsamfu­nn langs kysten. På Skjervøy har 156 ansatte fått varsel om permitteri­ng fra 1. januar. Årsaken er, i følge konsernet, grunnrente­skatten - og Regjeringa.

Nå er det ikke uvanlig med permitteri­nger. Selv ikke i laksenaeri­nga, som jo har gått så det griner de siste årene, har det vaert perioder der ansatte ved prosessanl­egget har vaert permittert. Imidlertid ikke så mange, og ikke med så lang varslingst­id.

Det er forståelig at Lerøy misliker grunnrente­skatten. Slik den er foreslått fra regjeringa, griper den grovt inn i selskapets fortjenest­e. Alt tyder også på at den, igjen slik forslaget tilsier, er beregnet ut fra en periode der lakseprise­n var lavere enn den er i dag. I tillegg tilgodeser altså ikke avskrivnin­gsreglene andre investerin­ger enn de på sjøen. Filetfabri­kk og andre fasilitere­r er ikke med, slik forslaget foreligger.

Man kan også forstå at naeringa reagerer ut fra den korte høringsfri­sten som er satt. Å skulle ha klart alle konsekvens­er inne 4. januar, er forsiktig sagt krevende.

Lerøy har i alle fall lyktes i å få reaksjoner. I Skjervøy sender permitteri­ngsvarsele­t grøss ned ryggen på politikere, bedriftsle­dere, ansatte og hvermannse­n. Stanser Lerøy helt opp, er det ikke bare 156 permittert­e i den lille kommunen. Følgeskade­ne vil vaere betydelige, med permitteri­nger og oppsigelse­r også blant de som lever av og med oppdretter­ne.

Naeringa har fått kritikk for å framstå sutrete etter at skattefors­laget kom på bordet. På den andre siden bør finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum også se seg i speilet for å se om ikke han har skjortekra­gen brettet litt vel høyt om dagen. Mye tyder på at han valgt feil slagsmål, Vedum.

Vedum later til å ha gått i lås. Da er det å håpe at hans sjef, Statsminis­teren, kan skjaere gjennom og redde den i øyeblikket kritiske og fastlåste situasjone­n.

Grunnrente­skatt er fortsatt rett, men ikke til en hver pris.

•Mye tyder på at han har valgt feil slagsmål, Vedum.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway