Framtid i Nord

Ekteparet Diana (37) og Simion (43) kan bli permittert fra nyttår: – Jeg får ikke så lyst til å feire jul nå

Simion og Diana Marginean og deres fire barn går en uviss tid i møte. Permitteri­ngsvarsele­t fra arbeidsgiv­eren Lerøy Aurora henger over dem.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Ekteparet har jobbet og bodd i Skjervøy siden tidlig 2000tall og har mange år bak seg på Lerøy Aurora på Skjervøy.

De har også mange familiemed­lemmer som jobber her, men med arbeidsgiv­erens permitteri­ngsvarsel er fremtiden nå plutselig usikker.

– Vi vet ikke hva som venter oss. Men skulle vi begge to bli permittert, så vil vi miste rundt 28.000 kroner i måneden i lønn. Når vi er permittert får vi nemlig bare 62 prosent utbetalt. Det blir tøft. Vi er bare en vanlig familie som har lån å betjene, sier Simion og Diana Marginean.

Framtid i Nord møter dem på arbeidspla­ssen deres på Lerøy Aurora på Skjervøy der Diana jobber som kvalitetsa­ssistent og Simion som produksjon­sarbeider. Lerøy har vaert en trygg helårsarbe­idsplass for ekteparet lenge, men nå gnager uvissheten hos dem.

Vil ikke flytte

Å få en slik beskjed rett like før adventen er ekstra tung, sier Diana.

– Ja, huff. Jeg får ikke så veldig lyst til å feire jul nå. Det legger en stor demper på julefeirin­gen vår.

– Det er ikke saerlig å feire jul når vi vet at vi kan bli permittert uka etter, sier Simion.

Ekteparet er opprinneli­g fra Romania, men er for lengst etablert på Skjervøy med hus og hjem og fire barn. Den yngste går i barnehagen, mens de tre andre går på skole.

– Vi bor her og det er ikke så lett å flytte på oss for å få jobb, sier Simion.

– Vi trives kjempegodt på Skjervøy og har heller ikke lyst å flytte. Og vi har jo fire barn, og kan uansett ikke drive å flytte rundt. Men vi tenker jo på fremtiden til barna våre, sier Diana.

Hun sier at noen av kollegene hennes teller på knappene allerede.

– Det er mange som er trist og lei nå. De vet ikke helt hva de skal gjøre. Skal de finne en annen jobb? Må man flytte herfra?

Ny situasjon

De ansatte ble onsdag samlet til informasjo­nsmøter om situasjone­n. Hovedtilli­tsvalgt på Lerøy Aurora, Stig Roar Hansen, sier at det er mange av hans medlemmer som kjenner på en stor usikkerhet nå.

– Dette er en ny situasjon for oss og det er veldig mange spørsmål knyttet til dette. Folk ser ikke på dette som en «vanlig» 14-dagers permitteri­ng. Vi ser at dette med grunnrente­skatten har skapt en helt annen type bekymring hos de ansatte, sier Hansen, og fortsetter:

– Da nyheten ble sluppet så var det ikke noen som reagerte med sinne. Det var mer en slags tomhet blant de ansatte. At man skjønte alvoret, sier Hansen.

– Har du som tillitsval­gt forståelse for det grepet som Lerøy har valgt å gjøre?

– Det er forståelig at bedriften ikke kan lage nye kontrakter med sine kunder på grunn av den usikkerhet­en som råder nå. Så må vi bare vente å se hvordan dette blir til slutt og hvilke rammer det blir for grunnrente­skatten til syvende og sist, sier

Hansen.

Må bare håpe

Ekteparet Marginean håper inderlig at hvis det blir noe av permitteri­ngene fra 1. januar, så blir det ikke langvarig.

– Vi har ikke opplevd dette før og vet heller ikke alle konsekvens­ene av permitteri­ngene. VI klarer kanskje noen uker, men ikke så mye mer, sier Simion.

At permitteri­ngene rammer slekt og familie også, gjør ikke situasjone­n lystigere.

– Vi er bare nødt til å håpe at dette kommer til å gå bra, sier Diana Marginean.

Tragisk

Fabrikksje­f Tore Pedersen kjenner også på en fortvilels­e og sorg på vegne av både bedriften og de 158 ansatte som nå ligger an til å bli permittert.

– Det er en fryktelig dårlig julegave fra regjeringe­n til de ansatte. Det er nesten sånn at vi ikke tror det er sant. Det er en tragisk situasjon, men vi må ta innover oss realiteten­e, sier Pedersen.

Han er ikke imponert over det regjeringe­n har gjort med tanke på innføringe­n av grunnrente­skatten.

– Det er mange som siden 2007 har vaert med å bygge opp denne bedriften til en sikker, stabil og helårig arbeidspla­ss. Da er det tragisk at grunnmuren blir revet bort på denne måten av en regjering som det virker som ikke har skjønt hva de holder på med. Vi har sagt at dette kunne vaert unngått hvis man hadde drøftet dette naermere med naeringen først. Da hadde ikke regjeringe­n kommet med dette forslaget, sier Pedersen.

Han understrek­er at det fortsatt er tid for regjeringe­n å snu. Men det må skje fort.

– Ja, en utsettelse av innføringa til 2024 må skje hurtig mens det enda er tid til å rette opp skadene som er gjort. Vi har fortsatt trua på at politikere, intensjone­n med grunnrente var nok ikke tenkt å bli slik, men nå må politikere ta ansvar og snu mens skuta fortsatt flyter, sier Pedersen.

 ?? ??
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? TØFF SMELL: Diana og Simion Marginean må ta høyde for en kraftig nedgang i inntektene sine fra 1. januar - hvis Lerøy-permitteri­ngene går sin gang.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN TØFF SMELL: Diana og Simion Marginean må ta høyde for en kraftig nedgang i inntektene sine fra 1. januar - hvis Lerøy-permitteri­ngene går sin gang.
 ?? FOTO: LERØY ?? ORIENTERTE: Fabrikksje­f Tore Pedersen har kjørt flere personalmø­ter på ettermidda­gen onsdag for å orientere de ansatte om ståa.
FOTO: LERØY ORIENTERTE: Fabrikksje­f Tore Pedersen har kjørt flere personalmø­ter på ettermidda­gen onsdag for å orientere de ansatte om ståa.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? HELT UVISST: Ekteparet Simion og Diana Marginean frykter at begge blir permittert fra jobbene sine fra nyttår.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN HELT UVISST: Ekteparet Simion og Diana Marginean frykter at begge blir permittert fra jobbene sine fra nyttår.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? Hovedtilli­tsvalgt Stig Roar Hansen på Lerøy Aurora på Skjervøy.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN Hovedtilli­tsvalgt Stig Roar Hansen på Lerøy Aurora på Skjervøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway