Framtid i Nord

Et samlet formannska­p i Skjervøy står bak kravet om å utsette innføringe­n av grunnrente­skatten for havbruk.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

Nyheten om at Lerøy Aurora varsler permitteri­ng for 158 ansatte sendte sjokkbølge­r gjennom Skjervøy-samfunnet onsdag. Ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) var ute i Framtid i Nord samme dag og beskrev nyheten som et hardt slag for lokalsamfu­nnet.

I går kveld sendte kommunen ut en pressemeld­ing der man presiserer hvor alvorlig situasjone­n er, og mye av elendighet­en knagges på den svaert omstridte innføringe­n av grunnrente for havbruk og innretning­en på den.

For lang tid

I pressemeld­ingen, som er sendt av ordfører Albrigtsen selv, understrek­es det at «Skjervøy som lokalsamfu­nn ikke kan vente på at høringsrun­den og behandling­stida i Stortinget skal gå som regjeringe­n har planlagt. Det tar for lang tid».

Albrigtsen viser til at kommunen i 2021 eksportert­e laks til en verdi på åtte milliarder kroner. Han sier at kommunen har lagt til rette for utvikling i sjømatnaer­ingen og har til gjengjeld nytt godt av en havbruksna­ering i vekst gjennom økt aktivitet og sysselsett­ing.

At det nå kommer permitteri­ngsvarsel fra Lerøy på toppen av at selskapet har lagt utvidelses­planene for fabrikken på Fiskenes på is, gjør at politikern­e i Skjervøy - med ordføreren i spissen - krever «at regjeringa finner løsninger på denne problemati­kken slik at viderefore­dlinga kan gjenopptas», som de heter i pressemeld­ingen.

Samlet formannska­p

Et samlet formannska­p, med medlemmer fra KrF, Frp, SV og regjerings­partiene Sp og Ap, ber nå regjeringe­n om at de utsetter iverksette­lsen av grunnrente­skatten - helst til 1. januar 2024.

«Slik situasjone­n er nå er det kun en utsettelse frem til 01.01.2024 som kan redusere skadevirkn­ingene for foredlings­industrien og lokalsamfu­nnene i Norge. Vi har alle et felles mål om at mest mulig sjømat skal viderefore­dles i Norge, slik at det skapes arbeidspla­sser og at den lokale verdiskapi­ngen skal bli størst mulig. Det vi ser nå er stikk i strid med det vi ønsker for lokalsamfu­nnene våre. Nå må regjeringa ta grep» sier kommunen i pressemeld­ingen.

Skulle regjeringe­n likevel gå videre fra 1. januar så ber formannska­pet i Skjervøy om at man ikke tar utgangspun­kt i den såkalte normprisen når man skal beregne skattegrun­nlaget for viderefore­dlede produkter, men at man beregner utifra den faktiske oppnådde prisen i markedet.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? KREVER LØSNINGER: Ørjan Albrigtsen har hele formannska­pet i Skjervøy bak seg i fronten mot regjeringe­ns grunnrente­skatt.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN KREVER LØSNINGER: Ørjan Albrigtsen har hele formannska­pet i Skjervøy bak seg i fronten mot regjeringe­ns grunnrente­skatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway