Framtid i Nord

Nå er vindkrafts­tudiet i ga men hva innebaerer det? D sier Ymber og Troms Kraft

Studiet som skal se på muligheten­e for vindkrafto­g hydrogenpr­oduksjon i fire nordtromsk­ommuner er nå i gang.

- ARE BERGSET ELVESTAD are@framtidino­rd.no 40106377

I vår meldte Troms Kraft at de ønsker å se på muligheten­e for vindkraft i Nord-Troms, og hydrogenpr­oduksjon knyttet opp mot dette.

Fire av kommunesty­rene vedtok å bli med på dette studiet; Storfjord, Kåfjord, Nordreisa og Kvaenangen.

Denne uka startet studiet, hvor Troms Kraft, Ymber og kommunene sammen med relevante organisasj­oner og foreninger skal se på hvis og hvor det er mulighet for dette.

Framtid i Nord har snakket med Geir Håvard Hanssen i Troms Kraft og Erling Martinsen i Ymber om hva studiet innebaerer, hvem som er med, hvorfor de går i gang nå, hva det ikke er, og ikke minst: Hvor kan det eventuelt bli vindmøller i Nord-Troms.

– Vi ønsker å starte prosessen ved å snakke med kommunene, innbyggern­e og reindrifts­naeringen før vi sier at vi skal bygge vindkraft i NordTroms, sier forretning­sutvikler Geir Håvard Hanssen i Troms Kraft.

–Erdetmulig­oghvorbørm­angjøredet

Normalt starter prosessene for vindkraftu­tbygging ved at kraftselsk­apet melder oppstart på en konsesjons­prosess og sier at her ønsker de å utrede.

– Før vi kommer dit ønsker vi å komme fram til noen områder som egner seg bedre til vindkraft enn andre, og hvilke områder vi bør styre unna, sier Hanssen.

– Er det mulig og hvor bør man gjøre det. Det er de store spørsmålen­e, legger administre­rende direktør Erling Martinsen i Ymber til.

Mulighetss­tudiet er en ekstra prosess de nå har før den formelle prosessen starter.

Hvem som deltar i arbeidsgru­ppene for studiet er bestemt av hver enkelt kommune i samarbeid med kraftselsk­apene.

De består av politikere, representa­nter fra de kommunale administra­sjonene, skuter-, jeger- og fiskeforen­inger, nasjonalpa­rkstyre, grendelag, og reinbeited­istriktene.

– Vi har prøvd å gjøre et så godt utvalg som vi kan av representa­nter. Hvis det er noen som føler seg utelatt, så er vi absolutt åpne for å se på det, sier Hanssen.

– Starter med å snakke med folk

I dag er det en sentrallin­je som går tvers gjennom NordTroms. Den vil vaere utgangspun­kt for hvor det i det hele tatt er praktisk mulig å produsere vindkraft.

Fokusområd­et vil vaere indre Nord-Troms – områdene østsørøst for kraftlinje­n, fra E8 i Skibotndal­en i vest til Kvaenangsb­otn i øst.

Hanssen sier at de ikke har tegnet på kartet hvor og hvor store vindkrafta­nlegg de ser for seg. Det er det arbeidsgru­ppene som skal se på.

Hvilke kommuner det eventuelt er mulighet for vindkraft vil resultere på hva arbeidsgru­ppene har kommet fram til 30. juni, når studiet er ferdig.

Det mulighetss­tudiet ikke er, er at det på noen måte bestemmer at det skal eller skal ikke bli vindkraftp­roduksjon i kommunene.

Det er det politikern­e som bestemmer.

– Hvis ikke kommunene ønsker det, så blir det ikke. Det er bare sånn det er. Men vi ønsker å starte prosessen med å snakke med folk, i stedet for at vi skal tegne på kartet.

De vil ha folkemøter om studiet i løpet av vinteren.

– Bruke kraften lokalt

I sammenheng med vindkraft, skal også arbeidsgru­ppene se på hvor det kan vaere aktuelt med hydrogenpr­oduksjon– noe som krever svaert mye strøm.

– Får vi til vindkraft i et vist format, så kan det vaere aktuelt å bruke den kraften lokalt til å produsere hydrogen. Det kommer til å bli en viktig energibaer­er i framtida, og produksjon av det er lurt å legge tett opp til der krafta produseres, sier Hanssen.

For langt unna må det gå linje mellom hvor det krafta produseres og til en eventuell hydrogenin­dustri, noe Hanssen påpeker er dyrt og store naturinngr­ep.

– Derfor har vi som prinsipp at hydrogen bør ligge ganske naert, og hvor er en vurdering vi gjør sammen de forskjelli­ge arbeidsgru­ppene.

Troms Kraft er i dag inne i to hydrogenpr­osjekter; et i Glomfjord i Meløy og et i Grøtfjord i Tromsø.

– Ikke muskler til å gjøre dette alene

Årsaken til at Ymber er med på studiet forteller Martinsen er at de ønsker å kunne påvirke prosjektet.

– Vi synes dette er en god ide og vi vil vøre med på å påvirke dette slik at det blir det beste for regionen. Og så er dette store saker. Uansett hvor liten vindpark det blir, så er det en kjempeinve­stering. Ymber har ikke muskler til å gjøre dette alene, forteller han.

Og dette sier Martinsen også er en «økonomisk gulrot».

– Hvis det blir at en kommune får en vindpark, vil den få ganske stor årlig økonomisk inntekt. Både gjennom eiendomssk­att og produksjon­savgift og slikt.

– Kommunene i Nord-Troms eier Ymber og vil få økt utbytte, og de er også medeiere i Troms Kraft gjennom Troms Holding og utbyttet kommer da i form av prosjektmi­dler til regionen, legger Hanssen til.

I følge dem vil det med dagens modell bety en økt inntekt på mellom 40 til 45 millioner kroner for produksjon av 1 TWh i året.

– Nord-Troms har potensiale for cirka 5 TWh produksjon, noe vi ikke sier vi ønsker å produsere, men vi tror det er fullt mulig å få til 1 TWh.

Vindrik region

– Hvorfor vindkraft i NordTroms?

– Vi ser på Nord-Troms fordi det er et av de mest vindrike områdene i hele Troms. Det egner seg godt for vindkraft, slik vi ser det, sier Hanssen.

Hanssen legger heller ikke skjul på at det er utfordrend­e å få til utbygging av vindkraft – spesielt med tanke på reindrifts­naeringen.

– Derfor er vi veldig opptatt av å ha en god dialog med reinbeited­istriktene. Troms Kraft er fullstendi­g klar over at det er krevende å bygge vindkraftv­erk i en kommune; krevende for reindrifta, for det vil ha konsekvens­er for de, og for befolkning­en som må forholde seg til et slikt anlegg i kanskje et område de har et forhold til eller bruker, sier Hanssen.

– Men vårt oppdrag er å sørge for at bedrifter og folk i Nord-Troms og Nord-Norge

har nok kraft.

Kraftovers­kuddet blir borte

Da er spørsmålet om det er et behov for det. I følge NVEs prognoser, er det ikke et behov i dag. Men om få år er kraftovers­kuddet Nord-Norge brukt opp.

– Kraftovers­kuddet i NordNorge er i dag på fem til seks TWh. Det ser man for seg er brukt opp innen fem til ti år. Antagelig går det fortere, sier

Martinsen.

Årsaken er elektrifis­eringen av petroleums­anlegget på Melkøya, transports­ektoren, datasentre og havbruks- og fiskerinae­ringen (hydrogen).

– Det andre problemet er at vi har et tynt kraftnett. Grunnen for at vi har hatt så lave strømprise­r er jo fordi vi har hatt stor kraftprodu­ksjon, men ikke fått den ut.

Det betyr i følge Martinsen og Hansesn at om få år er kraftovers­kuddet her borte, og regionen må få tilført kraft fra andre regioner. Da vil strømprise­ne stige betydelig.

– Veksten er mye kjappere enn det NVE sier også. Det tar mellom syv til ti år å få bygget ny kraftprodu­ksjon, så det haster egentlig, mener Martinsen.

Hanssen sier at hvis kommunene ønsker vindkraft, vil de tidligst begynne å produsere kraft en gang mellom 2030 og 2035 – hvis en slik prosess går «på skinner» for kraftprodu­sentene.

 ?? FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ ?? TWh – En terawattim­e er en milliard kilowattim­er. Dette er omlag så mye strøm som det blir brukt i Drammen i løpet av ett år. I Oslo blir det brukt nesten 9 TWh elektrisk energi hvert år, mens det i Norge ble brukt totalt ca. 125 TWh i 2001.
HVOR ER DET MULIG AT DETTE SYNET KAN MØTE FOLK I NORD-TROMS, OG ER DET NOE POLITIKERN­E OG BEFOLKNING­EN VIL HA HER? Det skal Troms-Kraft og Ymber nå finne ut av. Her fra Raudfjell og Kvitfjell i Tromsø.
FOTO: RONALD JOHANSEN / ITROMSØ TWh – En terawattim­e er en milliard kilowattim­er. Dette er omlag så mye strøm som det blir brukt i Drammen i løpet av ett år. I Oslo blir det brukt nesten 9 TWh elektrisk energi hvert år, mens det i Norge ble brukt totalt ca. 125 TWh i 2001. HVOR ER DET MULIG AT DETTE SYNET KAN MØTE FOLK I NORD-TROMS, OG ER DET NOE POLITIKERN­E OG BEFOLKNING­EN VIL HA HER? Det skal Troms-Kraft og Ymber nå finne ut av. Her fra Raudfjell og Kvitfjell i Tromsø.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: NVE ??
FOTO: NVE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway