Framtid i Nord

Rein naer påkjørt av hvalturist­båt. Nå har reineieren en bønn

Reindrifts­utøver Nils Peder Gaup har ingenting imot hvalsafari. Men reinsafari til havs liker han dårlig.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Nils Peder Gaup var forrige uke ute og advarte bilistene på Arnøya om den pågående reinflytti­ngen og ba om at folk måtte vaere litt obs langs veiene. Men det er ikke bare til lands det kan gå galt. Forleden var det nemlig ifølge Gaup naere på en solid reinpåkjør­sel til sjøs også.

– Vi holder på med få reinen til å svømme over mellom Arnøya og Kågen nå. Og her om dagen var det en av disse hvalsafari­båtene som holdt på å kjøre rett inn reinflokke­n på tur over sundet. Det holdt på å gå galt, sier Gaup til Framtid i Nord.

Ingen reinsafari

Heldigvis gikk det bra, men Gaup ønsker at folk tar hensyn til reinen også i vannet. Han er også veldig klar på at safarituri­stene ikke må utvide hvalopplev­elsen ved å også følge reinen som er på svøm.

– Det er store rib-båter fulle av turister som går rett opp til dyrene. Det virker som enkelte heller ikke forstår at man ikke må følge etter reinflokke­n og forstyrre ferden. Det er en ny problemsti­llingen og det vil vi ikke ha noe av. Det kan ende med at vi mister kontrollen på reinsdyren­e og vi risikerer at de går i land et helt annet sted enn det vi hadde tenkt, sier Gaup, som har prøvd å ta affaere på stedet.

– Ja, jeg har prøvd å rope dem opp på radio, men har ikke fått kontakt med båtene.

Må holde utkikk

Gaup sier at neste etappe går ifra Kågen til fastlandet. Han håper at man kan unngå hendelser med hvalturist­båter fremover.

– Jeg har snakket med noen av hvalaktøre­ne, og de har lovet å gi beskjed til de som kjører båtene om at guidene må holde utkikk. Det er ikke det at de ikke kan kjøre i området, men de må vaere forsiktige slik at dyrene ikke forstyrres, sier Gaup, som ikke kan si hvor lang tid reinflytti­ngen fra

Arnøya til fastlandet vil ta.

– Vi holder på til vi er ferdige. Det avhenger av reinene.

en annen måte i skolene. Men det er et omfattende prosjekt, og veilederne har nok fått kjørt seg. Både voksne og barn er spente, sier Svisdal.

330 elever

I den eldste klassen er ti lag fra både Nordreisa og Skjervøy, og ett lag fra både Kåfjord og Lyngen påmeldt. I tillegg er seks lag i den yngste klassen klar for lørdagen.

Totalt 330 elever fordelt på 22 lag og rundt 60 frivillige skal fylle idrettshal­len på Skjervøy.

– Det er fortsatt mange løse baller i luften, men nå er det på tide å ta de ned. Vi skal sy sammen opplegget slik at alt går sømløst. Vi har ikke tid til forsinkels­er for å si det sånn, sier Svisdal.

Fres og engasjemen­t

Arrangemen­tet er åpent for alle.

– Hvis man vil få med seg fres og engasjemen­t fra unge mennesker er det bare å møte opp. Vi setter opp både kafé og lyd- og lysshow. I idrettshal­len kan besøkende også få med seg robotkjøri­ng, sier Odin Svisdal

 ?? ?? FARER TIL HAVS OGSÅ: Reinen kan leve farlig langs veiene på Arnøya, men reineier Nils Peder Gaup advarer nå også mot å forstyrre rein som er på svøm mellom Arnøya og Kågen og mellom Kågen og fastlandet. Foto: Torbjørn O. Karlsen og Isabell Haug
FARER TIL HAVS OGSÅ: Reinen kan leve farlig langs veiene på Arnøya, men reineier Nils Peder Gaup advarer nå også mot å forstyrre rein som er på svøm mellom Arnøya og Kågen og mellom Kågen og fastlandet. Foto: Torbjørn O. Karlsen og Isabell Haug
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway