Framtid i Nord

To hendelser samme dag i Kåfjord.

- ISABELL HAUG isabell@framtidino­rd.no 458 52 191

– Det er unødvendig og utrolig trist når slikt skjer.

Det sier Jan R. Olsen, som forrige søndag kom over villmarksk­jøring med ATV i skogen utenfor Olderdalen i Kåfjord.

Fem unge på ATV

Tre ungdommer på ATV passerte han på vei vekk fra en myr, mens to andre ATV-førere snudde og kjørte en annen retning.

Én uke etterpå tok den velkjente naturfotog­rafen bilder av myra og området rundt. Etter å ha sett ødeleggels­ene tror han det kan ta flere tiår før noen av sporene forsvinner.

– Kanskje tenkte de at det ikke ville bli spor, siden den første snøen var kommet. Men det var kun et tynt lag nysnø, og vegetasjon­en er for tiden veldig blaut og uten tele. Så det settes spor, konstatere­r han.

Klimabombe­r

Myrene er effektive, naturlige karbonlagr­e, men kan bli kilder til enorme klimagassu­tslipp dersom de «punkteres». Ifølge NRKs kartleggin­g fra 2020 kan en myr på størrelse med en fotballban­e, alene slippe ut like mye CO2 som 1700 personer gjør på ett år.

På Facebook har flere nå tatt til orde for at saker som dette bør anmeldes. ATV-spor skal vaere sett i mange myrer i regionen.

Også Ingar Lyngmo oppdaget spor i terrenget over Kåfjordber­gan samme dag som Olsen. Heller ikke han synes noe om kjøringen:

– Det så forferdeli­g ut etter dem, og det var veldig sølete å gå der etterpå. Veldig trasig, sier han til Framtid i Nord.

Ingen av dem er i tvil om at det er lokal ungdom som står bak.

– De herjer og kjeder seg - og vil kanskje teste ATVen de nylig kjøpte. Men det hele ender jo opp som villskap egentlig - og galskap mot naturen. Denne kjøringen her er noe helt annet enn å kjøre ved, poengterer Lyngmo.

– Mange er opprørte

Verken Olsen eller Lyngmo har meldt inn hendelsene til politiet. Olsen sier han aldri har sett politiet på en utmarkskon­troll utenom snøskuters­esongen. Han trekker på skuldrene. – Det er stort fokus på og mange kontroller når det gjelder snøskutere. Men det virker som om det er lite fokus på ATV-kjøringen, som tross alt setter spor etter seg. Veldig mange er opprørte over denne

Det er ingen tvil om at noen har lekt seg på myrområdet noen hundre meter unna bebyggelse­n i Olderdalen.

typen kjøring, sier fotografen.

Samarbeide­r om kontroller

Ifølge driftsenhe­tsleder i NordTroms politistas­jonsdistri­kt, Joachim Bakke, gjennomfør­er politiet utmarkskon­troller utenom snøskuters­esongen. Da gjerne i samarbeid med reinpoliti­et og Statens Naturoppsy­n.

– Hyppighete­n på slike kontroller varierer, og slik kontrollvi­rksomhet må vurderes opp mot andre prioriteri­nger, skriver han i en e-post.

Politiet skal ha registrert økende bruk av ATV blant unge.

– De aller fleste gjør dette helt lovlig. Vi følger dette opp med kontroller og holdningss­kapende arbeid. Det betyr at vi er tilstede på skoler og snakker med ungdommene, blant annet om atferd i trafikken.

Kjøring i utmark er i utgangspun­ktet ulovlig, og straffes med bøter dersom noen ferskes.

 ?? FOTO: JAN R OLSEN ?? GODT SYNLIG:
FOTO: JAN R OLSEN GODT SYNLIG:
 ?? FOTO: ISABELL HAUG ?? OPPDAGET DE UNGE: Fotograf Jan R. Olsen.
FOTO: ISABELL HAUG OPPDAGET DE UNGE: Fotograf Jan R. Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway