Framtid i Nord

- Vis hensyn og senk farten - det sparer liv

- AV JENNY ROLNESS Dyrenes Rett

Høsten er mørketid og jakttid, og samtidig høysesong for påkjørsler av hjortedyr. I jaktåret 20202021 ble nesten 9000 hjortedyr påkjørt. Det er i snitt mer enn ett dyr i timen døgnet rundt.

Dyrene dør ofte ikke momentant, men blir liggende i vegbana med store skader. De som klarer det vil rømme til skogs, slik at lidelsene forlenges. Mørketalle­ne er store, da mange unnlater å melde fra om påkjørte dyr. Utallige kalver blir morløse som følge av påkjørsler.

Det er i hovedsak farten som dreper. Ved å redusere farten med bare noen kilometer i timen kan man spare både dyreliv og menneskeli­v.

I Trafikksik­kerhetshån­dboken «Tiltak mot viltulykke­r» vises det til en undersøkel­se fra 2005 av Andreas Seiler, om sammenheng­en mellom fart og antall elgpåkjørs­ler i Sverige. Undersøkel­sen viser at en fartsreduk­sjon på 2 km/t fører til en reduksjon av antall ulykker på 15 prosent, og en fartsreduk­sjon på 10 km/t fører til en reduksjon av antall ulykker på 56 prosent. Omtrent 57 prosent av alle viltulykke­ne ble registrert på veger med fartsgrens­e på 90 km/t, og mer enn 20 prosent av disse ulykkene innebar personskad­e eller død.

Man taper bare rundt 5 minutter på å senke farten fra 80 km/t til 70 km/t. Samtidig blir antall viltulykke­r mer enn halvert. Det er saerlig i skumringen morgen og kveld og om natta det er stor fare for kollisjon med hjortedyr. Da bør man redusere farten ytterliger­e.

Påkjørsler brukes ofte som argument for økt jakt på hjortedyr. Men påkjørslen­e er vår skyld og vårt ansvar. Stor trafikk og høy fart, sammen med utbygging av naturen og vegnettet, der veger ofte krysser hjortedyre­nes trekkruter, gjør dyrene sjanseløse. I høstmånede­ne er dyrene i tillegg stresset på grunn av jakta, og mange dyr er i forflytnin­g.

Det minste vi kan gjøre for å redusere belastning­ene på naturens dyr er å senke farten. Det sparer mange liv og mye lidelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway