Framtid i Nord

Kompani Lauritzen, mobbing og samfunnsan­svar

- MATTIS BÅRNES Prosjektle­der barn og unge/Team barn og unge i Kåfjord kommune

Prosjektle­der i Team barn og unge Mattis Bårnes skriver at mobbing og utenforska­p ikke er noe man skal isolere til enkelthend­elser eller til «de det gjelder»: – Vi voksne, alle voksne, har et ansvar for at barn og unge skal ha det trygt i Kåfjord kommune.

I det siste har jeg vaert i pappaperm og jeg må innrømme at det har blitt litt tv-titting på dagtid. For noen dager siden skrudde jeg på Kompani Lauritzen sin nye sesong; «Tropp 1». Tidligere har serien vist kjendisers vei til å bli «den beste versjonen av seg selv». Årets sesong tok endelig et grep som jeg har ventet på, nemlig å la serien handle om vanlige folk, som kanskje sliter med å finne struktur eller motivasjon i livet – som trenger en ekstra dytt

I løpet av de første episodene blir deltakerne presentert, og jeg la spesielt merke til at to av deltakerne var åpne om at de hadde opplevd mye mobbing i sin oppvekst. En av de hadde en sterk opplevelse av at han ikke var god nok og at han i møte med nye utfordring­er lett kunne avskrive seg selv – «Dette får du ikke til. Du er ikke god nok til å løse denne oppgaven», tenkte han. Gjennom flere år med mobbing i skolen hadde han blitt fratatt troen på seg selv, og slet fremdeles med dype arr som voksen. En annen deltaker slet med sosial angst som følge av mobbing, og fant det vanskelig å heve stemmen sin eller dele sine meninger. For henne ble det naturlig å trekke seg tilbake – bruke ekstra tid på sengestrek­ken og gjøre aktivitete­r som holdt henne unna fellesromm­et på kaserna.

Gjennom stadig større åpenhet i det offentlige blir vi eksponert for vanlige folks skjebner, på godt og vondt. Vi blir eksponert for tøffe oppveksthi­storier og ser hvordan voksne mennesker preges av sine vonde opplevelse­r i barndommen. Gjennom mitt arbeid i Kåfjord, siden 2019, må jeg si at slike historier preger meg mer enn før. Vi har i Team barn og unge blant annet arbeidet aktivt med å utvikle nye arbeidsmet­oder som skal forhindre og plukke opp utestengin­g, mobbing og ensomhet blant barn og unge. Vi har hatt mange timer med opplaering av ansatte i barnehage, skole, PPT, helsestasj­on, legekontor også videre. Vi ser at våre ansatte ønsker å bidra og at det etterspørr­es kompetanse­heving på området. Gjennom prosjektpe­rioden har jeg fått snakke med foresatte som har opplevd mye motgang, både i Kåfjord og andre steder. Som far er det få ting jeg opplever vanskelige­re enn å se at egne barn kjenner på en følelse av å bli utestengt – noen ganger i form av uskyldig lek som ble til noe mer enn det man tenkte og andre ganger i form av mobbing

i psykisk eller fysisk form.

Det er store sjanser for at de fleste foreldre vil enten ha kjent på eller kommer til å kjenne på denne følelsen i løpet av sitt/ sine barns oppvekst. Derfor er ikke mobbing og utenforska­p noe vi skal isolere til enkelthend­elser eller til «de det gjelder». Vi må alle ta innover oss at vi lever i et lokalsamfu­nn, et nabolag, kanskje i naerheten av en ballbinge eller lekeplass – og at vi alle har et ansvar for å sørge for trygge rammer for våre barn og unge – et felles ansvar! Vi voksne, alle voksne, har et ansvar for at barn og unge skal ha det trygt i Kåfjord kommune, enten du er laerer, rørlegger, bonde, fisker eller sykepleier. Enten du har fire barn eller ingen. Enten du er pensjonist eller student.

Vi voksne må våge å se og våge å handle. Ikke alltid like enkelt, og noen ganger ubehagelig, men kanskje er akkurat ditt bidrag nok til at en voksen person slipper å se tilbake på arr fra sin barndom? Kanskje ditt blikk og din handling førte til virkningsf­ulle tiltak som bedret situasjone­n til det aktuelle barnet?

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway