Framtid i Nord

- Reindrifta og innbyggern­e først

- AV GEIR HÅVARD HANSSEN Forretning­sutvikler Troms Kraft AS

Analyser utført av NVE, Statnett, og en rekke andre aktører, viser at den grønne omstilling­en av det nordnorske samfunnet vil føre til at kraftovers­kuddet i nord blir brukt opp. Om vi i fremtiden må importere mer av strømmen fra Sverige og Europa, vil vi risikere høyere strømprise­r også i Nord-Norge. For å unngå kraftunder­skudd må vi produsere mer kraft i vår region.

Troms Kraft og Ymber har derfor startet arbeidet med en mulighetss­tudie for kraft- og industriut­vikling i Nord-Troms. Mulighetss­tudien erstatter ikke de formelle kravene som stilles til et kraftselsk­ap som ønsker å bygge ut ny kraftprodu­ksjon.

Den formelle prosessen med konsekvens­utredning og førog etterunder­søkelser starter når mulighetss­tudien er avsluttet, dersom kommunesty­ret åpner for dette. Vi har valgt å starte med mulighetss­tudien, fordi vi mener det er viktig å ta dialogen med kommunene, reindrifta, innbyggern­e og andre viktige interessen­ter så tidlig som mulig i en slik prosess.

Det stilles strengere krav til utbygging av vindkraftv­erk nå enn tidligere. I dag er det lokalsamfu­nnet og kommunesty­ret som avgjør om det skal bygges ut vindkraftv­erk i en kommune, ikke sentrale myndighete­r i Oslo. I tillegg skal reindrifta tas med i prosessen og gis mulighet til å påvirke hvordan et evt. vindkraftv­erk utformes. Mulighetss­tudien skal bidra til å gi politikern­e i kommunesty­ret det grunnlaget de trenger for å ta en god beslutning om oppstart av konsekvens­utredninge­r og konsesjons­behandling. Det er først når dette er utført at den endelige beslutning­en om utbygging fattes. Dette arbeidet tar flere år.

Vi inviterte tidligere i høst reinbeited­istriktene fra Storfjord til Kvaenangen til å delta og gi innspill til mulighetss­tudien, og flere vil bli involvert. I tillegg inviterer vi innbyggern­e i Storfjord, Kåfjord, Nordreisa og Kvaenangen til å vurdere muligheten­e for kraftprodu­ksjon og industriut­vikling, slik at vi kan avdekke hvilke områder vi bør unngå og hvilke det evt. kan vaere mulig å utrede videre.

Det er vanskelig å gi alle innbyggere mulighet til å vaere direkte involvert i en slik prosess. Vi har derfor, i samarbeid med administra­sjonen i de fire kommunene, satt ned fire arbeidsgru­pper - en per kommune. Arbeidsgru­ppen består av politikere, ansatte i kommunen, representa­nter for naeringsli­vet og en rekke lag og foreninger med interesser knyttet til de områdene vi ønsker å vurdere.

Det arbeidet arbeidsgru­ppene utfører vil vi dele på en egen nettside for prosjektet, slik at alle har mulighet til å følge prosessen. Vi vil også arrangere åpne møter, hvor alle innbyggere i de fire kommunene får anledning til å gi sine innspill. Til sammen håper vi at dette vil gi oss god innsikt i hva kommunene, reindrifta, innbyggere og øvrige interesseg­rupper mener om muligheten­e for ny kraftprodu­ksjon og industriut­vikling i Nord-Troms.

Mulighetss­tudien vil gi kommunesty­rene i de fire kommunene et kunnskapsg­runnlag de kan legge til grunn, når de skal beslutte om de vil åpne for en konsesjons­prosess som skal utrede konsekvens­ene av ny kraftprodu­ksjon. Ved å delta i arbeidsgru­ppene, og på de åpne møtene, bidrar organisasj­onene og innbyggern­e til at kommunesty­rene får et bedre beslutning­sgrunnlag når de skal ta stilling til om deres kommune vil stille arealer til disposisjo­n for å dekke det fremtidige kraftbehov­et i Nord-Norge. Mange deltakere i arbeidsgru­ppene har allerede takket ja til å bidra. Det setter vi stor pris på. Nå starter arbeidet som skal avklare muligheten­e for kraftog hydrogenpr­oduksjon, samt annen naeringsut­vikling i NordTroms.

Lykkes vi med en slik satsing, vil det gi betydelige arbeidspla­sser og ringvirkni­nger for lokalt naeringsli­v, samt kommunale inntekter fra produksjon­savgift, naturressu­rsavgift og eiendomssk­att. I tillegg er kommunene i Nord-Troms eiere i Ymber og Troms Kraft (sistnevnte gjennom Troms Holding), noe som bidrar til at deler av overskudde­t fra kraftprodu­ksjonen kommer tilbake til lokalsamfu­nnene hvor verdiene skapes.

Vi vet at enkelte synes det er krevende å se for seg vindkraftv­erk på fjellene i indre NordTroms. Samtidig er det mange som er bekymret for at vi innen få år skal oppleve «sørnorske» strømprise­r også i Nord-Norge. For å unngå dette må det bygges ut mer kraftprodu­ksjon.

Vi ønsker å bruke den kommende vinteren til å arbeide sammen med innbyggern­e, kommunene og reindrifta, slik at vi sammen kan vurdere om det er mulig å få til en kraft- og industriut­vikling i Nord-Troms, som gir høy verdiskapi­ng, betydelige lokale ringvirkni­nger og kraft som det nordnorske samfunnet trenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway