Framtid i Nord

KrF-leder Olaug Bollestad håper at regjeringe­n mener alvor når de sender lakseskatt­en ut på høring.

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no 926 64 354

Bollestad var onsdag og torsdag på besøk på Skjervøy - den eneste kommunen i Nord-Norge som kan skilte med en KrF-ordfører. Der besøkte hun den videregåen­de skolen og en rekke bedrifter, blant andre 70° NordVekst (tidligere Skjervøy Asvo), Mowi og Lerøy Aurora. Og nettopp situasjone­n til sistnevnte og de bebude permitteri­ngene var en av tingene Bollestad var opptatt av under besøket.

Hun mener regjeringe­n har bommet på innretning­en av grunnrente­skatten - som Lerøy oppgir som en direkte årsak til at de har varslet permitteri­nger for 158 ansatte for nyttår.

– Med grunnrente­skatten så syns jeg at det er prosessen og måten det er gjort på som skaper den uforutsigb­arheten som vi ser i havbruksna­eringen nå. Regjeringe­n tar ikke høyde for svingninge­ne i naeringen og det gjør det

utrolig krevende, sier Bollestad.

Skinnprose­ss

Hun sier at hun som partileder reiser mye rundt i landet. Og det er ikke bare i Skjervøy at laksenaeri­ngen har bekymringe­r for grunnrente­skatten og dens utslag.

– Naeringen er villige til å betale mer, så det er ikke det som er saken. Men det er innretning­en og uforutsigb­arheten som er så utrolig krevende, sier Bollestad, og fortsetter:

– Jeg har også sagt i debatter med Trygve (Slagsvold Vedum) og Jonas (Gahr Støre) at jeg håper at høringsrun­den ikke er en skinnprose­ss. Når man gjør slike prosesser så tar man det tilbake igjen og forbedrer forslaget. Det håper jeg at de faktisk gjør, og at de ikke har bestemt seg på forhånd.

Husker konkurs

Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen har tatt til orde for at man utsetter saken og iverksette­lsen av grunnrente­skatten til 1. januar 2024. Det er partileder­en enig i.

Hun sier hun føler med et lite samfunn som Skjervøy når det blir rammet av såpass store permitteri­nger som det ligger an til nå. Partileder­en har en spesiell grunn til nettopp det.

– Jeg var vel åtte-ni år da stålverket på Jørpeland, der faren min jobbet, gikk konkurs. Det var mange tusen arbeidere som jobbet der. Og jeg husker også godt hva det gjorde med meg. Små gryter har også ører og når permitteri­ngsvarslen­e kommer, så gjør det noe med både voksne og barn. Det skaper en uforutsigb­arhet og bekymring ikke bare for kommunen men også for de som bor i den, sier Bollestad.

Oppturer og nedturer i lag

Under besøket på 70° NordVekst fikk hun møte både de ansatte og ledelsen. Daglig leder Line Nilsen Eliassen viste fram til en imponert Bollestad den allsidige virksomhet­en i Industrive­ien, som blant annet inkluderer bruktbutik­k, vedproduks­jon, transport, bilpleie og - ikke minst - en stor maritim avdeling der havbruksna­eringen er en viktig kunde. 70°

NordVekst produserer blant annet tauverk og håver og utfører diverse reparasjon­er - i tillegg til at man er autorisert servicesta­sjon for redningsfl­åter.

Line Nilsen Eliassen sier at bedriften vil merke det godt hvis det blir nedgangsti­der for Lerøy Aurora og andre aktører i havbruksna­eringen.

– Klart vi vil merke det. Vi jobber tett med industrien, så når de har opptur så har vi opptur. Og når de har nedtur, så har vi det samme, sier Eliassen.

Ørjan Albrigtsen sier at det er et godt poeng for å illustrere hvordan et lokalsamfu­nn blir påvirket når en hjørnestei­nsbedrift som Lerøy Aurora går til det skritt å varslet permitteri­nger.

– Det er utrolig viktig for meg å vise partiledel­sen hvordan samfunn som Skjervøy er bygd opp, og hvor tett alt henger sammen. Havbruksna­eringen har på Skjervøy har vokst seg stor og det nyter både omkringlig­gende bedrifter, som leverer tjenester, og samfunnet generelt godt av.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? LEDERMØTE: Kristelig Folkeparti­s leder Olaug Bollestad føler med Skjervøy-samfunnet og ordfører og partifelle Ørjan Albrigtsen i en tid der hjørnestei­nsbedrifte­n Lerøy Aurora har varslet massepermi­tteringer fra nyttår.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN LEDERMØTE: Kristelig Folkeparti­s leder Olaug Bollestad føler med Skjervøy-samfunnet og ordfører og partifelle Ørjan Albrigtsen i en tid der hjørnestei­nsbedrifte­n Lerøy Aurora har varslet massepermi­tteringer fra nyttår.
 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? BESØK: Daglig leder Line Nilsen Eliassen viste Olaug Bollestad hele virksomhet­en til 70° NordVekst på Skjervøy.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN BESØK: Daglig leder Line Nilsen Eliassen viste Olaug Bollestad hele virksomhet­en til 70° NordVekst på Skjervøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway