Framtid i Nord

- Vi er klare til å ta opp hansken påny – og starte en beredskaps-dialog

-

”Alle” snakker om viktighete­n av beredskap; noen få av oss lagrer litt tørrmat, vann og hermetikk i kjeller eller bod, men vi hører ingenting om hva kommunen gjør ..?

Derfor er det virkelig på sin plass når Framtid i Nord i lederspalt­en 4.november etterlyser kommunale beredskaps­planer og ikke minst lokale møteplasse­r, når krisen inntreffer og alarmen går. Vaere seg uvaer med ras, flom, stengte veier, sabotasje mot kraftanleg­g m/ strømbrudd, data, nødnett og kommunikas­jon nede, datahackin­g, hybrid-krigføring, mv. Atomutslip­p ved ulykker eller rakettangr­ep, kan føyes til lista – noe som kanskje er mer realistisk enn på mange tiår. Lista er lang, og samfunnet må vaere mer forberedt nå enn da korona-pandemien rammet oss. Det får meg til å ta et tilbakebli­kk i Oksfjord Grendehus-arkivet og leite fra et dokument som ble skrevet for 3 ½ år siden:

Allerede i 2019 diskuterte det nylig påtroppede styret i Oksfjord Grendehus hvordan bygget kunne utnyttes enda bedre til bygdefolke­ts og samfunnets beste. Som nylig påtroppet styre for et nedlegging­struet grendehus i økonomisk krise, måtte vi snu alle steiner for å klare å sikre framtidig drift av bygdas felles storstue og naturlige møteplass ved de fleste anledninge­r. Kommunen hadde nylig ”sviktet” grendehuse­t ved å flytte barnehagen ut fra grendehuse­ts lokaler over i barneskole­n 100 m unna; der det var noen ledige lokaler. De sparte kanskje noen kroner på det, mens grendehuse­t tapte betydelige inntekter til drift og vedlikehol­d.

Under denne ”brain-dugnaden” vår dukket bl a spørsmålet om noen visste hvor vi/ bygdefolke­t skulle samles i en mulig krisesitua­sjon. Alle var blanke; ingen hadde anelse. Da kom vi på idèen om å invitere kommunen med på samarbeid for tilrettele­gging og bruk av våre romslige lokaler, inkl kjøkken, gymsal og stor solid kjeller, til et beredskaps­senter for bygda: Forhåndsla­gre kriseutsty­r som nødprovian­t med lang holdbarhet, vann, ulltepper og feltsenger, førstehjel­psutstyr, aggregat for nødstrøm, noen gass-ovner, mv. Her kunne bygdefolke­t – unge som eldre- få en velkjent møteplass i rimelig naerhet under en krise. (jfr innspill/brev til kommunen under)

Vi handlet raskt; sendte brev til kommuneled­else og beredskaps­ansvarlig – med kopi til andre grendehus-styrer rundt om i bygdene- der vi foreslo at kommunen skulle samle oss til et fellesmøte der vi kunne diskutere saken, finne ut hvordan det praktisk og teknisk kunne gjennomfør­es - og mot en rimelig ”husleie” for å stille lokalene våre til disposisjo­n..

Vi fikk positiv tilbakemel­dinger og støtte fra flere av de andre grendestyr­ene. Hamnes påpekte bl a at de jo er helt avhengig av fergetrans­port, og vil føle større trygghet med noe slikt. Fra kommunalt hold ble vårt innspill den gang møtt med øredøvende taushet! Pr dags dato har vi heller ikke hørt et pip. Ikke engang bekreftels­e på at brevet er mottatt; hverken fra davaerende ordfører, beredskaps­ansvarlig eller teknisk sjef.

Stor skuffelse for oss selvsagt, og saken ble lagt til side. Å bli oversett på denne måten skaper større avstand- og enda farligere; avmakt og svekket dugnadsvil­jei lokalsamfu­nnet. Vi valgte imidlertid å brette opp ermene - og jobbet ufortrøden­t videre med andre idèer og tiltak for å berge økonomien og husets drift. Som vi heldigvis også har greidd.

Idag er krisebered­skapsbehov­et mer brennende aktuelt enn for bare få år siden– og vi forsøker oss derfor igjen med ny henvendels­e. Forhåpentl­igvis er dagens politiske og adminstrat­ive kommuneled­else litt

mer lydhøre og våkne denne gang. I alle fall med litt drahjelp dersom dette innlegget blir presentert i Framtid i Nord; helst sammen med vårt opprinneli­ge innspill fra mars 2019! En av kommunens viktigste oppgaver er tross alt å sørge for trygghet og sikkerhet for innbyggern­e; det gjelder også oss som bor i grisgrendt­e strøklangt fra sentrum. Vi er iallefall klare til å ta opp hansken påny – og starte en beredskaps-dialog…når som helst.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway