Framtid i Nord

Juleaktivi­teter i skolen – for alle

- AV CHRISTIAN LOMSDALEN Leder i Human-Etisk Forbund

Som forelder til barn i skolen er inkluderen­de klassemilj­ø, felles opplevelse­r, og at ingen skal risikere å bli sittende alene høyt på agendaen min. Derfor hadde vi fest for hele klassen på Halloween, og vi delte barna i grupper da de skulle ut å gå «knask eller knep», så alle skulle ha noen å gå med.

Nå håper jeg vi får til en like fin og inkluderen­de juleavslut­ning, med fokus på felles opplevelse­r, kultur og tradisjon.

Human-Etisk Forbund har samlet ideer til aktivitete­r som passer for elever uavhengig av tro og livssyn som skoler og barnehager kan ta i bruk. Hva med å dra på utflukt til det lokale museet eller til gården for å se etter eller laere om gårdsnisse­n, eller hvordan man forberedte seg til jul tidligere. Eller hva med å spre glede og gjøre noe for andre? Som å gå i fakkeltog og dele ut pepperkake­r på eldrehjemm­et eller asylmottak­et. Eller bare ha en felles julefeirin­g for klassen eller hele skolen hvor man bruker av den store kulturarve­n av julesanger, dikt og fortelling­er vi har. Utforske historien om den norske gårdsnisse­n eller den mer europeiske St. Nikolas-figuren, og avslutte med nissefest er også en mulighet.

Jula er fra gammelt av en feiring av at sola snur og at det går mot lysere tider. Det er et fint utgangspun­kt for å snakke om overtro og gamle juleskikke­r, eller man kan utforske hvordan ulike kulturer feirer sola og lyset. Visste du for eksempel at jødenes store høytider er Hannukah og at den feires med å blant annet tenne lysene i den hellige ni-armede lysestaken?

Uansett hva skolen velger å gjøre håper jeg førjulstid­en blir inkluderen­de og noe alle føler seg velkommen i. Derfor har Human-Etisk Forbund sendt 8 gode ideer for inkluderen­de juleaktivi­teter til rektorer i hele landet. Og derfor håper jeg at alle som ønsker det finner tid til å gå på julegudstj­eneste på fritiden, og man i skoletiden kan ha en felles aktivitet for å feire julen uten religiøs forkynnels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway