Framtid i Nord

- Hvorfor skal fiskerne i samiske områder prioritere­s først?

- AV SILJE KARINE MUOTKA (NSR) Sametingsp­resident

Fiskerne i de samiske områdene har rett til å fiske torsk. Det slår deltakerlo­ven ettertrykk­elig fast. Allikevel er det forskjell på å ha rett og å få rett. Den norske staten har et saerlig ansvar for å sikre det materielle grunnlaget for den samiske kulturen. Dette er en kultur som forhåpentl­igvis er i en gjenoppbyg­gingsprose­ss.

Den trenger all hjelp den kan få, etter å ha måtte vike for andre hensyn i mange generasjon­er, saerlig i de sjøsamiske områdene. Torsken er baerebjelk­en i mangt et sjøsamisk samfunn. Når vi nå ser at det blir mindre torsk totalt sett, må regjeringe­n følge opp sine folkeretts­lige forpliktel­ser, og sørge for å holde av nok til at både fiskerne og mottakene i våre områder har noe å leve av.

Både fordi det er så mye av den, fordi den er tilgjengel­ig for den minste fiskeflåte­n, og fordi den er en ettertrakt­et vare på verdensmar­kedet, så er torsken også den villfisken som er viktigst for økonomien for de samiske fiskerisam­funnene sett under ett. Fiskeflåte­n i de samiske områdene består mange steder av små fartøy. Det som kjennetegn­er denne delen av fiskeflåte­n, er at muligheten­e for å fiske henger tett sammen med både vaer, anledning til å levere fangsten lokalt og tilgjengel­igheten på de store fiskebesta­ndene som trekker inn til kysten visse deler av året.

I de to siste torskeseso­ngene var det lite som klaffet for den den minste flåten i nord. I fjor gjorde koronapand­emien det utfordrend­e for mange mottaksanl­egg, både å få tak i den sesongarbe­idskraften som de i dag er avhengige av, og å få levert fisken til kundene ute i verden. I år har jeg fått høre av flere fiskere som jeg har hatt kontakt med, at kombinasjo­nen av dårlig vaer i sesongen og sent innsig av torsk, hindret en god kvoteutnyt­telse. At mange ting svinger i denne naeringen er ikke noe nytt, og jeg håper virkelig at det meste klaffer for den minste flåten i 2023-sesongen. For å jevne ut inntektene, og redusere risikoen for frafall, mener jeg det er viktig at denne flåten får mulighet til å hente inn det tapte. Sametingsr­ådet har derfor, sammen med den samiske fiskeriorg­anisasjone­n Bivdu, tatt til orde for at hele restkvantu­met i kystfiskeo­rdningen blir overført til neste år.

For den som ikke vet hva kystfiskeo­rdningen er, så er det altså snakk om en ekstra mengde torsk til de minste båtene med de minste torskekvot­ene, som gis til yrkesfiske­re bosatt i samiske områder. Formålet med ordningen, som ble innført for omtrent ti år siden, er å bidra til å styrke naeringsgr­unnlaget for de minste fartøya i samiske kystog fjordområd­e og i andre utsatte kystsamfun­n.

I fiskerinae­ringen har rammebetin­gelsene en tendens til å endre seg hurtig, og nye regulering­er fastsettes derfor gjerne både én og flere ganger i løpet av et år. Sametingsr­ådet legger derfor hver høst fram et forslag til en årlig fiskerisak, hvor flertallet i urfolkspar­lamentet vårt så vedtar hvilke mål som skal prioritere­s i fiskeripol­itikken i det kommende året. I år har jeg og rådet foreslått flere tiltak for å sikre inntektene til yrkesfiske­rne med de minste båtene i våre områder. Et av dem er å sikre overføring av den ubrukte delen av kystfiskeo­rdningen til neste år. Før neste års regulering­er blir endelig fastsatt, vil jeg forsøke å komme til enighet med regjeringe­n om nettopp dette, gjennom konsultasj­onsordning­en som både Sametinget og samiske interesser som påvirkes av et vedtak, har rett til å bruke.

Sametinget skal represente­re hele bredden av det samiske samfunnet. Jeg regner med at fiskerimin­ister Skjaeran tar de nye endringene i Sameloven på alvor, og sørger for å konsultere også de berørte samiske fiskerne før fastsettel­se av neste års fiskerireg­uleringer. De fortjener nemlig å få sine stemmer hørt. En god kandidat her er allerede nevnte Bivdu, som fortsatt er i en kritisk og krevende oppbygning­sfase, og som har behov for at Staten støtter aktivt opp under deres viktige arbeid. Sametingsr­ådet mener det er viktig å støtte Bivdus arbeid også økonomisk. Dette vil vaere i tråd med det sametingsr­ådet, gjennom den årlige fiskerisak­en, har foreslått å jobbe for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway