Framtid i Nord

Det er ikke klart hvor mye hver part skal betale for å få vannforsyn­ingen på plass.

-

Kvaenangen kommunesty­re har takket nei til en engangssum på 750 000 kroner fra Nye Veier AS, for at kommunen selv skal ta ansvaret for å etablere og holde nye Kvaenangsf­jelltunnel­en med vann i all framtid.

Det fremgår av kommunesty­rets protokoll fra sist møte.

Vann på hjul-løsning

Det skal vaere vannforsyn­ing som en del av brannbered­skapen i alle tunneler, og ifølge tunnelsikk­erhetsfors­kriften fra 2019 skal det vaere hydranter i naerheten av portalene og innvendig med mellomrom som ikke overstiger 250 meter.

Dersom dette ikke lar seg gjøre, er det påbudt å sikre at tilstrekke­lig vannmengde er tilgjengel­ig på annen måte.

På grunn av avstanden til infrastruk­tur og frostprobl­ematikk på Kvaenangsf­jellet, kan det bli utfordring­er med vannforsyn­ingen her. Det skriver Asplan Viak i deres risiko- og beredskaps­analyse utført for entreprenø­ren.

– Lite fristende deal

Derfor er partene enige om at kommunene skal ha «vann på

hjul» som løsning. Kvaenangen kommunes tankbil skal imidlertid vaere for liten, og kommunen og Nye Veier er ikke enige i hvor mye selskapet skal bidra med.

Tilbudet på 750 000 kroner fra Nye Veier ble skrotet, og i saksfremle­gget til kommunesty­ret står det at det beste brannfagli­ge alternativ­et må vaere at selskapet selv etablerer permanent vann i tunnelen.

– Å kjøpe en tankbil og drifte den overstiger langt, langt over 750 000 kroner. Og jeg vil tro alternativ­et med å lage koblinger med vann i tunnelen beløper seg på mye mer enn det. Det var rett og slett en lite fristende deal for oss, sier ordfører Eirik Losnegaard Mevik (Ap).

Han legger til at det ikke er kommunen som skal vaere ansvarlig for at beredskape­n kommer på plass i tunnelen langs E6.

– Vi rykker ut med brannmanns­kapet hvis det blir brann, men dem må sørge for at det er slukkemidl­er når våre menn og kvinner kommer frem, sier han.

Flere forhandlin­gsmøter

Det skal ha vaert gjennomfør­t flere forhandlin­gsmøter med det statseide selskapet som nå bygger to tunneler på fjelloverg­angen.

Møtene har ikke ført frem, og selskapet oppretthol­dt sitt tilbud som endelig. Kommunedir­ektør Karin Kristensen er klar på at det har vaert gode forhandlin­gsmøter:

– De har hele tiden vaert veldig opptatte av hvordan vi kan løse dette, sier hun.

Kommunen, som per i dag ikke er i brannsamar­beid med noen andre kommuner, har i handlings- og økonomipla­nen fra 2023 til 2026 allerede planlagt å gå til innkjøp av en ny tankbil i brann.

Meningen var at denne skulle skaffes i 2024 - etter at tunnelen har åpnet.

– Vi har riktignok en brannbil som er ganske ny og som har gått lite, men den har for lite kapasitet for behovet som kan oppstå i en tunnel. Hvis vi skulle tatt ansvaret måtte den ha blitt skiftet ut og da ville prosessen ha blitt fremskynde­t. Det tar dessuten noen år å få på plass en ny, sier hun - som dermed mener de har for dårlig tid.

– En minnelig løsning

Seniorrådg­iver i Nye Veier, Geir Idar Foshaug, sier det ikke er gitt at kommuner det bygges tunnel i, blir tilbudt pengekompe­nsasjon slik som her.

– Vi så på tilbudet som en minnelig løsning, som er tilsvarend­e det vi ville ha brukt for å etablere vann der oppe på yttersiden av tunnelen. Brannvesen­et har selv i analysen sagt at det eneste farbare er vann på hjul, og at dagens tankbil på tre kubikk er for liten. De ønsker mer, sier han.

Han mener tilbudet deres er tilstrekke­lig, siden en ny tankbil også ville ha økt den generelle beredskape­n i kommunen.

– De har jo rådhus, skoler og mange andre objekter som

også blir sikret.

Ekstratilt­ak

Foshaug sier bilistene, uansett utfall, får en trygg tunnel etter gjeldende lovkrav selv om det ikke etableres vann i den.

Brannbered­skapen økes ytterliger­e ved at det tilføres kameraer inne i både Kvaenangsf­jelltunnel­en og Mettevollt­unnelen. Dette skal ikke vaere lovpålagt, og er ekstratilt­ak.

– Det gir veitrafikk­sentralen muligheten til å se flere steder i tunnelene hvis det skjer noe. Det trenger ikke vaere bare ved brann, det kan vaere nyttig ved stans i et kjøretøy. Man er jo tross alt langt oppå fjellet hvis noe skulle skje.

Risiko- og beredskaps­analysen har tatt utgangpsun­kt i en frekvens som tilsier at det henholdsvi­s vil vaere 0,008 og 0,007 branntillø­p per år for

 ?? FOTO: CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN ?? HER: Enhver tunnel må ha vann tilgjengel­ig i tilfelle brann. Men på Kvaenangsf­jellet er det problemer med vannforsyn­ing. Derfor har kommunen blitt tilbud kompensasj­on for å fikse opp selv.
FOTO: CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN HER: Enhver tunnel må ha vann tilgjengel­ig i tilfelle brann. Men på Kvaenangsf­jellet er det problemer med vannforsyn­ing. Derfor har kommunen blitt tilbud kompensasj­on for å fikse opp selv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway