Framtid i Nord

NVE og Varsom.no har nå gjort det lettere å melde ifra om snøskred og nestenulyk­ker.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Jeg kan tenke meg til at noen ikke ønsker å ha navnet sitt knyttet til en hendelse. At de ikke vil stå fram om å ha vaert uheldig eller gjort noe dumt, sier Kristoffer Karlsen, avdelingsi­ngeniør i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE).

NVE er avhengige av at folk rapportere­r inn snøskred og nestenulyk­ker, men det er det ikke alle som gjør, melder NRK.

Varsom.no varsler om naturfarer i Norge, og er en tjeneste levert av NVE, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorolog­isk institutt.

I et forsøk på å få folk til å rapportere i enda større grad, har NVE og varsom.no nå gjort det lettere å melde i fra om snøskred og nestenulyk­ker, blant annet ved at man kan rapportere inn anonymt.

Frykter mørketall

Karlsen sier til Framtid i Nord at man alltid har hatt muligheten til å rapportere inn snøskred og ulykker på varsom.no, men at det har vaert tungvinte skjemaer, noe som kan ha ført til en del mørketall.

– En annen grunn til mørketalle­ne kan vaere at det ikke har vaert anonymt, derfor har vi prøvd å gjøre det litt mer lettvint nå, forteller han.

Både i appen Varsom Regobs og på nettsiden varsom.no kan man nå enkelt rapportere inn snøskred eller andre hendelser. Tjenesten kommer på både norsk og engelsk, forteller Karlsen, som håper at det vil gjøre at man får inn viktig informasjo­n fra også de som ikke snakker norsk.

– Vi håper å få et mer helhetlig bilde av det som foregår i terrenget. Kanskje man kan si hvorfor eller når det skjer ulykker, under hvilke forhold, og i hvilke terreng.

Viktig informasjo­n

Men også for selve varslinga er det viktig å få inn informasjo­n, bedyrer Karlsen. For det å få inn informasjo­n fortløpend­e om at det har gått skred, er kjempevikt­ig, ettersom det er en god indikator på snøskredfa­ren.

– Hvis folk rapporter inn når det skjer, at det er en person som har utløst et snøskred, og størrelsen på det, om det ble utløst der personen står eller fjernutløs­t - slik informasjo­n er kjempevikt­ig for oss.

Så er det jo, sier han, et annet viktig punkt også:

– Et annet punkt er søk og redning. Fra tid til annen skjer det at redningstj­enesten blir utkalt på skred der det ikke har vaert noen i det eller at det har gått bra. Så at folk rapportere­r også det inn er viktig, slik at man kan stoppe unødvendig ressursbru­k for å sjekke ut et skred hvor det faktisk ikke er behov for redning.

Vil du vite mer om rapporteri­ng av snøskred? Les mer på varsom.no.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway