Framtid i Nord

Datoen er klar: – Vi satser på at det ikke blir mer ledebilkjø­ring

Fra 1. desember kl. 12.00 kan du kjøre fritt fram gjennom Maursundtu­nnelen.

- CHRISTER ANDRÉ HENRIKSEN christer.henriksen@framtidino­rd.no

– Vi har planlagt at vi skal ha en reåpning 1. desember kl. 12.00. Da satser vi på at det ikke blir noe mer ledebilkjø­ring etter det, forteller Kjetil Hansen, ingeniør i Troms og Finnmark fylkeskomm­une til Framtid i Nord.

– Det blir snorklippi­ng og det kommer fylkesråd, ordfører og andre som skal åpne for oss. Så fremst vaeret holder seg, så blir vi å ta det utenfor åpningen av Maursundtu­nnelen på Hamneidets­iden, sier ham.

Arbeidet på tunnelen under Maursundet skulle etter planen ha vaert ferdig høsten 2022. Men nå, litt på overtid, ser altså Hansen og kollegene endelig lyset i enden av tunnelen, og snart er det fritt fram gjennom tunnelen:

– Vi er ikke helt 100 prosent ferdig, men alt av tester er gjennomfør­t. Det kan selvfølgel­ig bli noen små perioder med ledebilkjø­ring, men hovedsakel­ig skal det vaere helt åpent da.

Men også tunnelen gjennom Kågen begynner å naerme seg ferdigstil­t, blir vi fortalt:

– Nå snakker vi også om at vi muligens kommer til å åpne Kågentunne­len for testtrafik­k, sier Hansen, og legger til:

– Det er snakk om at vi har en periode hvor vi har åpent for å se at alt av systemer og registreri­nger fungerer. En eksakt dato har vi ikke, men i naer framtid blir det i alle fall.

songmessig, bare at det er helt motsatt. Her er mørketida fra midten av mai til juli. Sola går motsatt vei i forhold til hva jeg er vant å se på himmelen hjemme, forteller han.

Varierte arbeidsopp­gaver

Elektriker­en søkte på stillingen fordi han ville litt bort fra det vanlige A4-livet. Selv om han jobber lange 12 timers vakter, er arbeidsdag­en veldig variert.

På forsknings­stasjonen jobber han med å drifte alt det tekniske.

– Ikke én dag er lik, det er alltid noe nytt. Her gjør jeg alt fra flytårntje­neste til elektriker­og vaktmester­arbeid. Vi har jo også en flystripe som er Norges nest lengste på 3000 meter. Denne må freses jevnlig, så vi kjører tråkkemask­in med skjaer og fres. Det er mye is her, ler han.

Toppturer - til fots

Hjemme i Tromsø er Persen en ihuga toppturent­usiast. I Antarktis blir det ikke så mye skigåing, selv om han befinner seg på over 1200 meters høyde.

– Det er ikke som en typisk vinter hjemme, det snør veldig lite her, for det er jo per definisjon en ørken. All snøen som faller blåser bort, og snøen som ligger er steinhard. Det blir mye fotturer i området da, og jeg har vaert på mange spennende turer allerede. Jeg har bare to av «Ti-på-topp» igjen, sier han.

De andre overvintre­rne er:

Stasjonsle­ge Julian Eek Mariampill­ai (30) fra Nesbyen i Hallingdal Forskingst­ekniker Jens Morten Paulen (59) fra Oslo

Kokk Erik Pisani (42) fra Bergen

Mekanikar Kenneth Kjelgård (46) fra Ytre Enebakk Rørlegger/driftstekn­iker Petter Pedersen (26) fra Mo i Rana

– En trivelig gjeng

Forsknings­stasjonen er lokalisert 235 kilometer fra kysten, i Jutulsesse­n i Dronning Maud Land – et område som er sentralt for norske forsknings­interesser i Antarktis. Stasjonen er i drift hele året.

Persen har ikke kjent så veldig mye på at han er langt unna sivilisasj­onen, enda - selv om naermeste nabo er 200 kilometer unna.

– Nå er vi rundt 30 stykker her, og vi skal ha syv fly innom i år, det meste som har vaert innom Troll flystripe noensinne. Vi har også mye småfly innom, så det er ganske mange folk her nå i sommerseso­ngen. Men fra 1. mars blir vi bare seks her, sier han - som legger til at de seks er en trivelig gjeng:

– Jeg ser fram til tida vi blir å få framover. Det blir gøy, sier han.

På Vassdalsbu, syv kilometer unna forsknings­stasjonen ligger en hytte som overvintri­ngsteamet har brukt å benytte seg av.

– Hvis jeg drar hit får jeg også muligheten til å kjenne ekstra mye på å vaere alene i villmarka,

avslutter han.

 ?? FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN ?? BIM BAM: Snart er det fritt fram gjennom Maursundtu­nnelen.
FOTO: TORBJØRN O. KARLSEN BIM BAM: Snart er det fritt fram gjennom Maursundtu­nnelen.
 ?? FOTO:TRINELISES­VIGGUMHELG­ERUD/NORSKPOLAR­INSTITUTT ?? HER: Troll Forsknings­stasjon er base og utgangspun­kt for biologisk, glasiologi­sk og geologisk feltarbeid i sommerseso­ngen, og er helårsbase for kontinuerl­ige, langtidsov­ervåkingss­erier innenfor meteorolog­i, stråling, atmosfaere, øvre atmosfaere, miljøgifte­r og seismologi.
FOTO:TRINELISES­VIGGUMHELG­ERUD/NORSKPOLAR­INSTITUTT HER: Troll Forsknings­stasjon er base og utgangspun­kt for biologisk, glasiologi­sk og geologisk feltarbeid i sommerseso­ngen, og er helårsbase for kontinuerl­ige, langtidsov­ervåkingss­erier innenfor meteorolog­i, stråling, atmosfaere, øvre atmosfaere, miljøgifte­r og seismologi.
 ?? FOTO: ANDREAS PERSEN/NORSK POLARINSTI­TUTT ?? TURGÅER: Fritiden benyttes til å utforske naerområde­t. Andreas Persen sier han ikke har kjent så mye på isolasjone­n enda.
FOTO: ANDREAS PERSEN/NORSK POLARINSTI­TUTT TURGÅER: Fritiden benyttes til å utforske naerområde­t. Andreas Persen sier han ikke har kjent så mye på isolasjone­n enda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway