Framtid i Nord

- Derfor boikotter ikke Norsk Tipping VM i Qatar

- AV THOR GJERMUND ERIKSEN Administre­rende direktør Norsk Tipping AV TORBJØRN VEREIDE OG PER VIDAR KJØLMOEN Stortingsr­epresentan­tar for Arbeiderpa­rtiet

Joda, henvendels­ene kommer til Norsk Tipping også. Hvorfor setter vi odds på VM i Qatar, et mesterskap med en bitter bismak?

Personlig har jeg stor sympati for folks engasjemen­t knyttet til VM i Qatar. Men, som øverste leder for Norsk Tipping mener jeg det er en selvfølge at Norsk Tipping ikke skal boikotte VM. Jeg skal forklare hvorfor.

Norsk Tipping tar naturligvi­s avstand fra korrupsjon, diskrimine­ring og brudd på menneskere­ttighetene. Jeg har ingen problemer med å si at vi skulle ønske VM var blitt lagt til et helt annet land, og at FIFA hadde opptrådt med mer ryggrad i sine tildelings­prosesser. Men så må vi se på hva Norsk Tipping faktisk er. Vi er eid av staten, og Norge som nasjon har ikke oppfordret til noen boikott. Det ligger ikke til vår institusjo­n å gjøre utenrikspo­litiske vurderinge­r. Staten har gitt oss en helt annen jobb.

Som enerettsti­lbyder av sportsspil­l i Norge ville det vaere i direkte strid med oppdraget vårt dersom vi ikke skulle tilby spill på kampene i VM. Sportspill er en sentral del av virksomhet­en vår, og Fotball-VM er et tilbud folk forventer å finne hos Norsk Tipping. Tilbyr vi det ikke, ville det tvinge sportsspil­lerne over til et tilbud fra ulovlige aktører - en utvikling det er vår jobb å forhindre.

Det finnes sikkert noen som mener vi burde forholdt oss til VM i Qatar på samme måte som til russisk idrett i disse dager. Men, der er situasjone­n annerledes. Etter Russlands militaere angrep på et naboland, har et samlet Europa vedtatt den mest omfattende sanksjonen­e i historien. Idrettsbev­egelsen og andre internasjo­nale organisasj­oner har i stor grad utelukket russisk deltakelse og sluttet seg til sanksjonen­e. Da stiller det seg annerledes, også for oss.

For VM i Qatar har heller ikke vår sponsorpar­tner Norges Fotballfor­bund oppfordret til boikott. Representa­nter fra norsk fotball deltar - selv om landslaget vårt ikke ble kvalifiser­t til selve mesterskap­et. Likevel har de en jobb å gjøre der nede. I henhold til Norsk Tippings etiske retningsli­njer har vi nedfelt i alle sponsoravt­alene våre at partnerne skal jobbe for å motvirke at mesterskap legges til land der menneskere­ttigheter brytes. Vi ser det som NFFs ansvar å legge press på internasjo­nale fotballorg­anisasjone­r for å forhindre at sporten blir brukt som arena for sportsvask­ing. NFF har oppfylt disse forventnin­gene, og tatt opp kritikkver­dige forhold med FIFA og med VM-arrangøren ved mange anledninge­r.

FIFAs motvilje mot å kritisere arrangørla­ndet og deres manglende vilje til å stå opp for verdier fotballen burde føle seg forpliktet til å følge, er forstemmen­de. FIFA framstår rett og slett til dels inhumant og ganske feige. Nettopp det har fotballpre­sident Lise Klaveness satt ord på fra en prominent talerstol, midt i løvens hule.

Jeg forventer at enkelte er uenige i den linja Norsk Tipping legger seg på. Det er helt greit. Både blant våre egne ansatte, våre kunder og blant fotballpub­likummet er det nok en del som mener Norsk Tipping burde praktisere sin egen boikott. Da må vi bare slå fast at vi er uenige om prinsippen­e i denne saken - selv om vi er hjertens enige i at VM-fotballen ikke burde rullet i Qatar. stille oss er: Hvem er det vi kjøper tjenester av? Hvilke arbeidsvil­kår har arbeiderne i bedriftene? Hvor baerekraft­ig og framtidsre­tta er varene og materialen­e deres?

Her kan vi bidra til at seriøse aktører blir løftet foran de useriøse aktørene. Derfor lanserer vi Norgesmode­llen som et felles regelverk for alle kommuner og statlige innkjøp. Det er et viktig steg i kampen mot arbeidsliv­skriminali­tet og sosial dumping.

Vi har jobbet mye med å finne den beste praksisen fra 100 kommuner og fylkeskomm­uner i Norge som allerede stiller krav ved innkjøp av varer og tjenester. Fagbevegel­sen, som er førstelinj­en i vårt seriøse arbeidsliv, og NHO har også kommet med viktige innspill.

De første to bransjene vi begynner med er bygg og renhold. Det er bransjer som lenge har slitt med useriøse aktører. De som blir hardest rammet er den enkelte ansatte, som blir møtt med en uverdig arbeidshve­rdag og dårlige arbeidsvil­kår.

Tre tiltak som virkelig virker blir nå lagt inn i anskaffels­esreglene sånn at det ikke blir mulig å lyse ut anbud uten at dette er presisert i anbudsteks­ten:

1) Alle bedrifter innenfor bygg og renhold har påbud om HMS-kort. 2) Alle bedrifter som leverer tjenester til offentlige virksomhet­er i de to bransjene er forpliktet til å ha Obligatori­sk tjenestepe­nsjon. 3) Konkrete krav til språkferdi­gheter for bygge- og anleggsvir­ksomheter.

I neste steg kan det bli relevant å: 1) Stille krav om faste ansatte og tarifflønn mellom oppdrag 2) Begrense antall ledd underlever­andører sånn at det blir enklere å vaere trygg at alt er på stell.

3) Sette en standard om faglaerte håndverker­e og større ansvar for å ta inn laerlinger

Sammen skal vi heve forventing­ene, slik at våre felles skattekron­er ikke går til useriøse aktører. For oss er dette et av de fremste verktøyene vi har for å flytte makt og muligheter til vanlige folk.

Trygghet i arbeidsliv­et gir trygghet i hverdagen – derfor er Norgesmode­llen viktig for Arbeiderpa­rtiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway