Framtid i Nord

Interessen var stor da det ble invitert til kulturkafé med fokus på ukrainske tradisjone­r.

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no 948 58 272

Godt over 70 personer var denne uka samlet på Kirkebakke­n på Storslett til det som er blitt en ukentlig tradisjon for veldig mange. Hver tirsdag arrangeres det nemlig «På Tår» i regi av Røde Kors, Nordreisa menighet, biblioteke­t og demensfore­ningen.

Denne tirsdagen var imidlertid veldig spesiell. De ukrainske flyktninge­ne i Nordreisa var nemlig invitert for å fortelle om landet sitt – og for å tilberede noen tradisjons­rike retter fra hjemlandet.

– Vi vil gi dem en plass i dette huset. «På Tår» er for alle, og vi ønsker å lage en plass der alle er velkommen, sier menighetsp­edagog Anne Grethe Eng og Eva Pedersen i Røde Kors.

En prøvesmak

Både norske og ukrainske barn sang for forsamling­en – og det ble spilt videosnutt­er som viser ukrainsk kultur og tradisjone­lle klaer.

I tillegg ble det, til stor glede for de fremmøtte, servert ukrainske matretter.

Oksana Kachurovsk­a sier det for deres del handler om å gi sine nye sambygding­er en prøvesmak på både kulturen og maten som er så viktig for dem.

– Vi vil at dere skal bli bedre kjent med oss, vårt språk og vår kultur, og spesielt vår mat. Mat er noe som kan forene folk, og kombinere våre kulturer, for alle liker å spise, ler hun.

– Mat er noe som er veldig spesielt for oss, og vi vil vise det frem. Og hvis folk liker det, kanskje de vil prøve å smake på enda mer.

Vil vise forskjelle­ne

Kachurovsk­a er også opptatt av å vise forskjelle­ne på Ukraina og Russland.

– En feil mange gjør, både land og folk, er at de ikke vet forskjelle­n mellom de to landene, men vi er veldig forskjelli­ge.

Hun sier det er en vanlig misoppfatn­ing.

– Før var vi alle en del av Sovjetunio­nen, men for 30 år siden ble vi uavhengige. Vi har forskjelli­ge språk, sier hun, og forklarer at ukrainsk minner mer om tsjekkisk og polsk.

– Før var vi brødre og søstre, men dessverre føler vi ikke det lenger. Russland sier vi har en konflikt innad i landet, men det hadde vi ikke. Det er ren propaganda for å skape en konflikt, og det var ikke grunnen til at det ble krig.

Hun legger til at hun er veldig glad for å ha støtte fra Norge og nordmenn i den faele situasjone­n de befinner seg i.

– Det er veldig viktig for oss, og spesielt for våre barn. Jeg tror vi vil vinne, for vi har sannheten på vår side. Det er jeg hundre prosent sikker på. Men jeg vil si tusen takk for deres støtte og forståelse.

– Veldig fin overraskel­se

Ukraineren legger ikke skjul på at hun aldri hadde forventet en krig i disse moderne tider, men nå har hun altså tilbragt tre måneder i Norge som flyktning.

– Jeg hadde ikke forventet å se nordlyset, men jeg hadde hvert fall aldri forventet å se det som flyktning. Det hadde vaert bedre å reise, og oppleve det som turist, konkludere­r hun med.

Til tross for omstendigh­etene, så trives hun veldig godt i Nordreisa. Oppholdet har så langt bydd på mange overraskel­ser.

– Jeg trodde det ville vaere kaldere. Nå ligger temperatur­ene mellom -5 og -10, jeg trodde det skulle vaere -40, ler hun.

– Men jeg liker meg veldig godt her. Jeg har med hunden, og han elsker også å vaere her. Det er så mye fin natur, så mange fine plasser, og ikke minst snø. I store byer er snøen alltid skitten, men her er den ren.

En annen misoppfatn­ing hun hadde før hun kom, forteller hun, var at nordmenn er kalde mennesker som liker å holde seg for seg selv.

– Men jeg føler ikke det er sånn. Dere er varme, kule og åpenhjerti­ge, og har tatt oss imot med åpne armer. Det var en veldig fin overraskel­se for meg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway