Framtid i Nord

Etter flere år der forbruket har økt, mener forbrukerø­konom Linda Tofteng Eliassen at vi i år bør spare penger under julehandel­en.

- SVEIN HARALD LIAN, ITROMSØ

– Jeg er utrolig opptatt av at folk ikke bruker mer penger enn man har råd til. Du må regne på hvor mye du har å handle for, sånn at du klarer deg bra i januar, er Linda Tofteng Eliassens viktigste råd i julehandel­en.

Forbrukerø­konomen i Sparebank 1 Nord-Norge sier at en trygg økonomi henger tett sammen med vår psykiske og fysiske helse.

Hun har selv tatt grep etter at rentene og matvarepri­sene begynte å stige, og har bestemt seg for å spare penger på julehandel­en i år.

– Jeg har blitt enige med noen venner om heller å sende hverandre en julehilsen. Lager jeg for eksempel appelsinma­rmelade eller nøttebrød, så kan jeg lage litt ekstra og gi bort det, sier hun.

– Det er greit å si: Jeg har ikke råd

Tofteng Eliassen peker på at Norge år etter år har satt nye rekorder i høyt forbruk. Men selv om det ikke er krise i norsk økonomi, ser hun behovet for å redusere forbruket

– Vi har en generasjon som aldri har trengt å redusere forbruket sitt. Men nå må vi gjøre det. Det er greit å si: Jeg har ikke råd. Selv om det sitter langt inne. Men vi må gjøre det, og vi må laere ungene våre at vi kanskje ikke har råd til alt, sier forbrukerø­konomen.

– Har blitt flinkere til å snakke om penger

Hun sier så mange som 10–13 prosent av alle i Norge lever i det som betegnes som lavinntekt­sfamilier. Men i høst opplever hun å ha sett en endring.

– I høst har vi vaert flinkere til å snakke om penger. Nå er det mange flere av dem som har slitt lenge som tør å be om hjelp, og det er veldig fint, sier hun og kommer med et lite råd inn i adventstid­en:

– I jula er det viktigst at vi møtes, kanskje tenner et bål på Charlotten­lund og gir hverandre oppmerksom­het, sier hun.

Viktigst å vaere sammen

Samtidig forteller hun om undersøkel­ser som viser at verdien på gaven ikke er så viktig for mottakerne.

– Spør du folk hva som er viktig med jula, svarer vi det å vaere sammen, å ha litt bedre tid og å kunne tusle rundt i longs og lester. Mat er faktisk høyt også på lista. Og mat koster. De som ikke har råd til festmaten, kan få hjelp fra Røde Kors, Kirkens Bymisjon eller andre som samler inn for å hjelpe. Da vil jeg si: Ta imot hjelpa! Det er kjempevikt­ig, spesielt for ungene, sier hun.

Tofteng Eliassen anbefaler dessuten å vaere årvåken for gode tilbud.

– Da kan Black Week og Black Friday vaere en gyllen mulighet til å få mer for pengene, avslutter hun.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway