Framtid i Nord

Ingenting forener ytterkante­ne mer enn hets mot kvinner

-

Først ble Sumaya Jirde Ali grovt og klart rasistisk sjikanert av Atle Antonsen. Så fulgte en forutsigba­r kloakkstrø­m i kommentarf­eltene til Resett, Document og Human Rights Service, med full støtte og vel så det til komikeren Antonsen og opptrappet sjikane av forfattere­n og samfunnsde­battanten Ali.

Men det stoppet ikke der. Ikke denne gangen heller. At den politianme­ldte, nattlige bar-hendelsen utløste aktivitet på sosiale medier, også fra norske muslimer, var jo å vente. Og for Ali selv var det kanskje ikke overrasken­de at en del av disse kommentare­ne hadde påfallende likhetstre­kk med den nevnte kloakkstrø­mmen fra sinte hvite menn.

Forsøk å gjette hvilken av de to ytterkante­ne følgende utsagn kom fra: «Har sagt det og sier det igjen, LANDET NORGE ER I FERD MED Å BLI totalt ødelagt.» Avsender er forretning­smannen Tommy Sharif, som bekymrer seg over det han ser som en normoppløs­ning blant muslimer her i landet.

I sitt Facebook-innlegg, typisk for reaksjonen­e, fastslår han at utesteder med alkoholser­vering er haram, det vil si forbudt etter Koranen. Så spørsmålet blir hva Ali hadde å gjøre på en bar. Sjikaneren­de banneord med caps lock bryter tydeligvis ikke med noen normer i denne sammenheng.

Debatten går, blant annet på Facebook-gruppen «Samfunnsen­gasjerte norsk-pakistaner­e» med 13.000 medlemmer. Noen forsvarer Alis rett til å ferdes hvor hun selv vil, noe andre forsiktig sagt er uenig i. Anklagene om å vaere uislamsk ville neppe ha rammet en mann, mener Linda Noor i den minoritets­politiske tenketanke­n Minotenk. På NRK forleden pekte hun på en ukultur som må fram i lyset.

For 15 år siden ble NRK-medarbeide­ren ble Kadra Yusuf angrepet på byen av «sine egne» for å ha kritisert kvinnesyne­t i Koranen. Nå konstatere­r hun at muslimske kvinner stadig rammes av både rasister og «moralpolit­iet»; ingenting forener ytterfløye­ne mer enn hets mot kvinner.

Det må renskes opp i inngrodde holdninger, på begge fronter – noe som krever et møysommeli­g arbeid fra krefter som har muligheter til å få de respektive frontene i tale. For det må ikke herske tvil om at norske kvinner, uansett etnisk eller religiøs bakgrunn, skal kunne leve sine liv slik de selv ønsker uten frykt for å bli trakassert – av noen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway