Framtid i Nord

Til tross for egne utfordring­er, har Wenche Hansen (76) trimmet damene i Lyngen i over 30 år.

- STINA FELISIE WALTENBERG nyhet@framtidino­rd.no

Trimmen for voksne og eldre arrangeres på Eidebakken i Lyngen hver mandag. Folkehelse­tilbudet har som formål å gi alle deltagere en forbedret fysisk helse, samt et sosialt felleskap på veien dit. Hvert eneste år siden 1990 har Wenche Hansen ledet an, og denne høsten stiller hun opp med like godt humør.

– Det er veldig givende å komme hit, sier Hansen med et smil om munnen.

Denne høsten har 16 damer meldt seg på trimmen. Klokken bikker akkurat 19:00 da kongen av rock and roll, Elvis Presley, lyder fra høyttalere i gymsalen. Det er god stemning i salen og langs veggene står damene på rekke og rad, med Hansen som veileder de i ulike oppvarming­søvelser.

– Etter oppvarming­en har vi styrketren­ing for hele kroppen, der benytter vi oss av utstyr som balanseput­er og strikk. På slutten har vi avspenning, da ligger vi alle sammen her i mørket og spiller rolig musikk, sier 76-åringen.

- Jeg har jo mine utfordring­er

Før hun gikk av med pensjon har Hansen hatt en yrkeskarri­ere i helsevesen­et. Nå fyller hun gjerne dagene sine med å vaere i aktivitet og å ta vare på helsa.

– Jeg går mye, gjerne lengre fjellturer. Så har jeg eget treningsst­udio hjemme der jeg også trener mye. Det er jeg nødt til, sier Hansen.

– Har det alltid vaert enkelt for deg å vaere såpass aktiv?

– Jeg har jo mine utfordring­er, men det er disse damene her jeg tar hensyn til, sier Hansen.

En ildsjel som alltid stiller opp

Og det er ikke bare ett tilfelle der Hansen har satt damenes behov foran sine egne; Emma Karlsen (71) forteller:

– Jeg husker en gang når vi skulle trimme, Wenche kom og var syk med influensa, men trimme, det skulle hun gjøre. Med 40 i feber satt hun på en stor pute og ledet oss, hun var så dårlig. Og det er ikke bare en gang hun har vaert i dårlig form og likevel stilt opp, sier Karlsen.

Også Svanhild Utsi (77) kan fortelle om en historie da Hansen overgikk det som var forventet av henne.

– Det var en periode der vi ikke hadde tilgang på gymsal på Eidebakken. Men det skulle ikke stoppe Wenche fra å arrangere trim for oss! Da hun fant seg et passende lokale, kom hun hele to timer før trimmen for å varme opp rommet med vifter og gjøre alt klart til vi kom, sier Utsi.

Damene i salen er enig i at Wenche uten tvil er en ildsjel som alltid stiller opp.

Motivasjon i god tilbakemel­ding

Hansen forteller om sin motivasjon for å drive trimmen på Eidebakken.

– Jeg synes jo det er veldig artig å holde på! Og så er det jo en motivasjon når jeg får gode tilbakemel­dinger. Enkelte som kommer hit har jo litt vondter her og der, så kommer de tilbake etter å ha startet med trimmen og sier «Oi, nå kan jeg gjøre ting jeg ikke har vaert i stand til tidligere».

– Vi liker jo å tro at vi er unge, men for oss som er eldre er dette veldig viktig. Vi hadde veldig lyst til å rose vår Wenche, for hun gjør en fantastisk jobb for de som er en stor prosent av Lyngens befolkning, sier Bodil Robertsen (75).

Mandagstri­m for alle

Hansen vil selv vaere tydelig på at mandagstri­mmen er et lavterskel­tilbud for alle.

– Uansett kjønn også?

– Ja, kommer det menn er de hjertelig velkommen, men det tror jeg nesten ikke de tør, sier hun med et glimt i øye, sier Wenche Hansen.

 ?? FOTO: STINA FELISIE WALTENBERG ?? SPREKE DAMER: Fra venstre: Lisbeth Årsand (75), Sigrunn Karlsen (69), Emma Karlsen (71), Svanhild Utsi (77), Wenche Hansen (76), Lisbeth Fjellstad (71), Lise Hammervold (62), Britt Koch (59), Beate Antonsen (72), Jorun Hansen (57), Anne Karlstad (72) og Bodil Robertsen (75).
FOTO: STINA FELISIE WALTENBERG SPREKE DAMER: Fra venstre: Lisbeth Årsand (75), Sigrunn Karlsen (69), Emma Karlsen (71), Svanhild Utsi (77), Wenche Hansen (76), Lisbeth Fjellstad (71), Lise Hammervold (62), Britt Koch (59), Beate Antonsen (72), Jorun Hansen (57), Anne Karlstad (72) og Bodil Robertsen (75).
 ?? FOTO: STINA FELISIE WALTENBERG ?? SPREK: - Jeg har jo mine utfordring­er, men det er disse damene her jeg tar hensyn til, sier Wenche Hansen.
FOTO: STINA FELISIE WALTENBERG SPREK: - Jeg har jo mine utfordring­er, men det er disse damene her jeg tar hensyn til, sier Wenche Hansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway