Framtid i Nord

Hvorfor legge et pukkverk midt i et ettertrakt­et naturområd­e?

- RANDI JØRGINE JENSSEN, EDEL OLSEN OG JANNE GÄRTNER

Firmaet Myrvoll maskin har søkt Kåfjord kommune om å bygge steinbrudd og pukkverk i bergformas­jonen Storhammar­en i Djupvik. De har og søkt om at den private skogsveien over Mosletta kan bygges ut til anleggsvei. Kåfjord kommune har støttet en utredning av tiltaket med argumenter om arbeidspla­sser og skatteinnt­ekter.

En slik utbygging har, slik vi ser det, åpenbart negative konsekvens­er. Den kommer i konflikt med en rekke interesser. Storhammar­en ligger naer kirkegårde­n i Djupvik, området har stor verdi som rekreasjon­s- og turområde, og det har et rikt plante og dyreliv.

Sprengning og uttak av masser vil medføre sår i landskapet for alltid. Anleggstra­fikk bidrar til at allmenn ferdsel og miljø hindres og forringes.

For å presisere - Beliggenhe­ten naer kirkegårde­n vil forstyrre gravferdss­ermonier. Dette vil kunne hindre den ro som besøkende på en kirkegård forventer å oppleve. Plassering av et pukkverk naer kirkegårde­n oppleves av mange som direkte respektløs­t.

Området det her dreier seg om er lett tilgjengel­ig og mye brukt av lokalbefol­kningen og tilreisend­e fra naert og fjernt. De siste årene har bruken av området for rekreasjon og aktivitete­r sommer som vinter økt betrakteli­g. Flere bedrifter med varige arbeidspla­sser rettet mot turisme er opprettet i bygda. Det vil vaere viktig å bevare og støtte slik etablert virksomhet.

I lokalsamfu­nnet er det delte meninger om forslaget. Vi forstår sympatien for en entreprenø­r som søker om å drive et steinbrudd, spesielt blant de som ikke bor og bruker området i Djupvik. Forslaget om drift ser ut til å innebaere eksproprie­ring av eiendom. Planene innebaerer i noen grad motstriden­de interesser mellom folk i bygdene i kommunen. Kommunesty­ret har en saerlig oppgave i å styrke samhold mellom bygdene.

I gjeldende kommunepla­n er Storhammar­en og området rundt klassifise­rt som NLF-område. (Landsbruk, natur og miljø) og ikke et industriom­råde. Kåfjord kommune må i kommunesty­remøtet 8. desember 2022 ta sin egen kommunepla­n på alvor. Vi mener regulering­sforslaget for Storhammar­en må skrinlegge­s, og vi oppfordrer Kåfjord kommune i samarbeid med Myrvoll maskin å overveie annen lokaliseri­ng av steinbrudd uten så mange åpenbart negative konsekvens­er for etablert virksomhet, for folk og natur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway