Framtid i Nord

13. bok i serien «Levende sagntradis­jon fra NordNorge» kan kanskje bety ulykke - i alle fall for noen av de involverte i boken. - Her er hjelpere, gandere, forvarsler­e og sanndrømte

- TORBJØRN O. KARLSEN torbjorn@framtidino­rd.no

Roald Larsen har samlet nye fortelling­er om mystiske og smått hårreisend­e historier fra Nord-Norge. «Blant gjenganger­e, småfolk og handspåleg­gere» heter boken, som er en samling av 59 ulike fortelling­er fra hele landsdelen.

Ifølge Larsen er det ulik tematikk i fortelling­ene, men felles for alle bøkene hans er at de er «formet som en mystisk reise fra Øst-Finnmark til Helgelands­kysten og inneholder sagn fra ulike steder/byer i landsdelen», som Roald Larsen selv beskriver de som.

– Her finnes sagn om småfolk og spøkelser, i betydning ånder og gjenganger­e, men her er også blant annet beretninge­r om hjelpere, gandere, forvarsler­e og sanndrømte. Det finnes også eksempler på fantastisk­e mysterier i denne boka, hårreisend­e fortelling­er som vil holde leseren i ånde, sier Roald Larsen.

Folketro og livssyn

Han ga ut sin forrige sagnbok i fjor og har altså levert jevnt og trutt i de 12 foregående bøkene. Larsen peker på at sagn forteller noe som angivelig har hendt og som dermed gjør krav på å bli trodd.

– Sagnene er knyttet til bestemte steder, personer eller hendelser, men sagn er også diktning fordi det i overleveri­ngen har vaert utsatt for kunstneris­k bearbeidel­se. Et kjennetegn ved nordnorske sagn i dag er at folketro og livssyn ikke rent så sjelden går hånd i hånd i det som berettes.

Denne sammenblan­dingen er helt uproblemat­isk og gjør bare sagnene våre rikere og mer spennende, sier Larsen.

Barneskrik

I den 13. boken har Larsen, som selv er kvaenangsv­aering, selvsagt tatt med sagn ifra NordTroms. Og det kan vaere uhyggelig lesning Larsen har å by på. Blant annet «Skriket naer Morslivet»:

– Sagnet tar utgangspun­kt i ei historie som utspant seg på et sted omtrent midt imellom kommunene Kvaenangen og Loppa. Ei samejente fødte en gang et barn her og druknet det i et vann i naerheten. Mange turvandrer­e fra naer og fjern påstod at de senere opplevde å høre barneskrik når de var i dette området. Men var det noe i disse fortelling­ene?, spør Larsen.

Han har også innhentet historier om biler som svikter på Skjervøy, en «urolig» hytte i Nordreisa og 56 andre historier fra hele landsdelen. Boka er illustrert av Håvar Spitzburge­r og utgis på Arktisk Forlag.

 ?? ?? OPPNÅR KONTAKT?: Roald Larsen har samlet en ny rekke sagn i sin nye bok.
OPPNÅR KONTAKT?: Roald Larsen har samlet en ny rekke sagn i sin nye bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway