Framtid i Nord

- Det tårner seg opp

- GRY HEGGÅS JENSEN Leder, Kirkens SOS Nord-Hålogaland

I det man håpet at tilvaerels­en skulle snu til noe bedre så ble brått alt mye mørkere. I en måned hvor vi snakker om å tenne lys og pleie håpet er hverdagen brått blitt mer utfordrend­e. For veldig mange i det brede land er hverdagen preget av svaert få lyspunkt.

Vi har hatt tre vanskelig år bak oss. Man har ønsket at det snart skulle snu. Men slik har det altså ikke blitt. Det har i stedet blitt verre. For noen har det blitt mye verre.

Høye priser på mat, strøm og raske rentehopp gjør at pengene ikke strekker til for stadig flere familier. Aldri før har man sett en så rask og markant forverring av husholdnin­genes økonomiske trygghet, står det i en rapport fra forbrukeri­nstituttet Sifo. Dette er et kjempeprob­lem, spesielt for de som har det vanskelig fra før av. Mange av oss har en ryggsekk med utfordring­er de baerer på, så kommer økonomien på toppen av det igjen. Da skal det lite til før tårnet velter.

For andre så kan en vanskelig økonomisk situasjon gjøre at andre utfordring­er melder seg, som en konsekvens av dette.

Livet veksler mellom oppturer og nedturer. Juletiden er ikke unntatt fra det livet ellers byr på, men slik vi opplever det nå så har problemene lagt seg i lag, og for mange begynner nå utfordring­ene å tårne seg opp.

Ingen foreldre har lyst til at barna skal slutte å dyrke favorittsp­orten sin, eller at mor og far ikke har råd til å ha varmen på eller ha mat på bordet. Men akkurat det skjer hos mange nå.

Det å gi oppmerksom­het til de vanskelige tingene kan gjøre at de ikke får ta så stor plass. Ved å vaere åpen for at vi kan oppleve noe annet enn juleglede, kan vi gi fellesskap­et større takhøyde og bli lettere å vaere en del av.

Vi i Kirkens SOS kommer til å sitte beredt til å ta imot alle henvendels­er som måtte komme gjennom desember måned. Og vi er mange frivillige på vakt som er forberedt på å møte de som har det verst akkurat nå og ukene fremover. I mellomtide­n vil vi oppfordre alle som kan til å vise litt ekstra medmennesk­elighet i disse dagene: Et par handlepose­r utenfor døren til noen som du vet ikke har all verdens kan gjøre en stor forskjell. Eller kanskje invitere noens barn hjem på juleverkst­ed? Det er ikke så mye som skal til mellom mennesker for å gjøre stor forskjell, og det vi alle kan gjøre, er å vaere mer til stede for mennesker som er ensom. Ingen kan vaere alt for alle – men vi kan alle vaere noe for noen. Det handler om å vaere et medmennesk­e.

Vi trenger alle hjelp og støtte inn imellom – spesielt når livet ikke går på skinner. For meg gir det håp at vi kan snakke om dette. Det håpet skal jeg også baere med meg inn i julen, for vi i Kirkens SOS tar ikke julefri. Du treffer oss på 22 40 00 40 eller på soschat.no. Vi har også en nordSamisk meldingstj­eneste på girku-sos.no.

Vi er her. Alltid. Også i julen.

Ønsker dere alle en fredfull og god jul. Ta vare på hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway