Framtid i Nord

17-åringen fra Nordreisa drømmer om å kunne leve av musikken. Musikk har alltid vaert Elias’ store lidenskap. Snart gir han ut sn første låt

- KRISTINA BÅTNES HESTDAHL kristina@framtidino­rd.no

– Jeg har aldri vaert spesielt flink på skolen, det er musikk som alltid har vaert min store lidenskap. Jeg håper å en dag kunne gjøre det til mitt levebrød, og spille hver helg.

Det sier Elias Olsen fra Nordreisa. Under artistnavn­et Elias Johannes gir han 6. januar – dersom alt går etter planen – ut sin aller første låt. Målet er å gi ut opp til seks sanger i løpet av 2023.

Nå, under en måned før slippdatoe­n, er det hektiske dager. Han går bilfag på VGS, men når han kommer hjem, er det kun én ting som gjelder:

Musikkarri­eren.

– Det er så mye mer enn bare musikken som ligger bak om man skal gjøre det ordentlig. Coverart, promoterin­g, image. Det er mye å tenke på – og mye jobb.

Samlet teamet

17-åringen er imidlertid ikke i tvil om at det er dette han vil holde på med. Med en pappa som spilte i band, har han fått musikken inn i livet fra svaert ung alder.

– Jeg fikk keyboard i julegave da jeg var to-tre år, og siden da har det ballet på seg, forteller han.

Ikke mange år senere begynte han nemlig å laere seg akkorder og kunne spille flere sanger. I tillegg har han alltid vaert glad i å synge.

– Jeg hadde eget øvingsloka­le i gangen med trommesett og gitarer, og hver helg var det full fres med konserter fra morgen til kveld. Jeg har alltid elsket å underholde, minnes han.

Det er det siste året han har begynt å gjøre alvor av drømmen – og spesielt det siste halvåret. I sommer fant han, gjennom bekjentska­per, produsente­n Oscar North.

– Jeg skriver og komponerer veldig mye musikk, og satt på veldig mye. «Nå må jeg ha en produsent, og samle et team», tenkte jeg. Det var egentlig litt kritisk for min del, men så ordnet det seg til slutt.

Gjennom produsente­n har han også fått manager – og får veldig mye hjelp og veiledning.

I tillegg har han begynt å gå til sangpedago­g, og jobber nå med musikken på daglig basis.

– Det er veldig godt, og det å jobbe med musikken gir meg mye frihet. Jeg føler det er det riktige å gjøre.

Personlig tekst

Låta han slipper i januar heter «Kaem ae e», og handler ifølge ham selv om å ikke bry seg om hva andre måtte mene. Ikke minst om å reise seg opp fra «dritt» man har gått gjennom, om å leve livet, og vaere seg selv.

– Jeg har skrevet om en del vanskelige ting, som mobbing, og ting jeg har opplevd. Det er en låt jeg har brukt mye tid på, og som jeg håper kan vekke mye følelser i folk. At folk kan relatere, sier han.

Elias forteller at han gjennom oppveksten ble mye plaget for å si det han mente. Han beskriver seg selv som hyperaktiv, og sier han ofte ble bedt om å holde kjeft.

Han har senere bestemt seg for å snu det til noe positivt – og bruke det i musikken.

– Det er veldig god terapi å få det ned på papir, og lage noe bra ut av det.

Å skrive musikk har han holdt på med i vel et år, selv om han har skrevet litt tekster før det også. Han skriver hele tiden, hver dag, forteller han, om både følelser og tanker som bare slår ham.

Tekstene skriver han på nordnorsk, og det har han tenkt å fortsette med. Inspira

sjonen er også hentet fra andre nordnorske artister, som Sondre Justad, Kristian Kristensen, North Kid – og Kari Bremnes.

– Hun har veldig fine tekster, poengterer han.

Store planer

Selv om han nå står foran sitt første låtslipp, har den unge reisavaeri­ngen nådd å høste en del erfaring allerede.

To ganger har han stått på scenen til Lyden av Lyngsalpan.

– Det var på en måte der alt startet, føler jeg. Det var der jeg fikk stå på scene sånn skikkelig for første gang, og fikk en veldig god opplevelse. Det var da jeg fikk tanken om at det er dette jeg vil leve av.

I sommer var han også DJ på Gorosofest­ivalen – og han opptrådte på Hagen & Holms sommershow på Storslett. Kommende februar er han leid inn av samme duo til å spille på «After Spark» på idrettshal­len.

– Da skal jeg spille låta mi live for offentligh­eten for første gang, så det blir veldig kult. Det er veldig fint å få slike muligheter, smiler han.

Og vi kan nok vente oss å høre mer fra Elias Johannes i tiden som kommer. Han og teamet har nemlig store planer for 2023, som starter med det første låtslippet i januar.

– Vi satser på fire eller seks låter i løpet av neste år, så det blir full fart. Vi planlegger mye artig fremover, lover han.

 ?? FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL ?? KLAR MED SIN FØRSTE SINGEL: Elias Olsen (17) fra Nordreisa er klar for å gi ut sin første låt under artistnavn­et Elias Johannes. Sangen «Kaem ae e» har han skrevet selv – og den blir lagt ut på alle plattforme­r 6. januar i 2023.
FOTO: KRISTINA BÅTNES HESTDAHL KLAR MED SIN FØRSTE SINGEL: Elias Olsen (17) fra Nordreisa er klar for å gi ut sin første låt under artistnavn­et Elias Johannes. Sangen «Kaem ae e» har han skrevet selv – og den blir lagt ut på alle plattforme­r 6. januar i 2023.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway