Bygda måtte hente vann fra en lastebil
Også i år må det nødløsninger på plass for å sikre vannforsyningen på Furuflaten.
Den lange, tørre kuldeperioden som har preget regionen vår den siste tiden har resultert i vannmangel på Furuflaten i Lyngen. Onsdag forrige uke ble bygda oppfordret til å spare på vannet, men nøyaktig en uke senere var det tomt for vann i krana.
Årsaken er at elvene og vannledningene som leder fra fjellet og ned til vannverket har fryst til is grunnet lave temperaturer og mangel på nedbør. Det siste snøvaeret som falt over bygda, kom for sent. Både elvene og vannledningene var allerede fryst.
Dette forteller ingeniør for vann og avløp i Lyngen kommune, Berit Jegervatn til Framtid i Nord.
Reserveløsning ut vinteren
Men dette er langt fra første gang bygda går tom for vann. Senest i fjor var situasjonen likedan. Også i 2018, men i motsetning til da har kommunen nå to grunnvannspumper som reservevannkilde, forteller Jegervatn.
De er tenkt til å bli hovedvannforsyning til bygda på om noen år, men foreløpig gjør den jobben som innbytter.
– Vi jobber kontinuerlig med å få dette klart, og håper at pumpene er oppe og går ut på torsdagen en gang. Vannet er godt, rent og vi har god kapasitet med disse pumpene, sier Jegervatn.
I mellomtiden må bygdas folk ta turen ned til Lyngsdalen Oppvekstsenter for å skaffe seg vann. Der står en lastebil parkert med en 1 200 liters vanndunk på lasteplanet. Dette vannet må imidlertid kokes.
De som ikke har mulighet til å hente selv, får det levert av kommunen.
Klimaendringer
Når grunnvannspumpene blir operative vil disse, som i fjor, fungere som hovedvannforsyning gjennom hele vinteren. Dette fordi vannledningene ikke lar seg tine før til sommeren.
– Dessverre har klimaet endret seg mye, og disse utfordringene har dukket opp de siste 15 årene. Vi får oftere lange perioder med tørke, eller med mye nedbør for den saks skyld, sier Jegervatn og forteller at vannverket på Furuflaten er ekstra utsatt:
– Lyngen har elleve vannverk, men i motsetning til det på Furuflaten får ikke de andre tilførsel rett fra fjellet. Vi er mer berget ellers. Foreløpig, sier Berit Jegervatn.