Forrige uke ble ortopedisk poliklinikk åpnet på Sonjatun.
Det hele startet i 2007, som et prosjekt opp mot Sonjatun. Det kunne lege Astrid Buvik på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) fortelle under den høytidelige åpningen.
Hun skryter samtidig av Herbjørg Fagertun og Terje Olsen, som var ivrige etter å komme i gang med prosjektet – som altså nå har resultert i en ortopedisk poliklinikk på helsesenteret i Nordreisa.
– Hadde det ikke vaert for pågangsmotet de hadde, hadde vi ikke kommet i gang. Da hadde vi ventet enda, sier Buvik.
Mange fordeler
I prosjektet, som hun skrev sin doktoavhandling om, hadde de totalt 559 konsultasjoner, hvorav 302 ble gjennomført på Sonjatun. De resterende på UNN i Tromsø. Gruppene ble videre sammenlignet – for å se om pasientene på Sonjatun fikk et like godt tilbud som de som møtte opp på UNN.
Konklusjonen ble at det teleortopediske tilbudet man kunne gi på Sonjatun er faglig forsvarlig.
I februar 2020 leverte Buvik sin doktoravhandling, og like etter stengte landet ned. «Perfekt timing», kaller hun det selv, da det førte til at enda flere skjønte viktigheten av telemedisin.
– Ikke bare sparer det pasienten for reise, men det sparer også miljøet og smittefaren, sier hun.
Gjennomsnittspasienten på Sonjatun sparer 180 kilometer reisevei – hver vei. I prosjektperioden ble det vurdert at man trenger 153 pasienter i året for at det skulle bli økonomisk gevinst.
Det er godt innenfor behovet, og det har gjort at man nå kan starte opp.
– Nå har vi fått utstyr på plass, og har startet opplaering av sykepleierne som skal vaere UNNs forlengede arm på Sonjatun, og hjelpe til.
– Utvikling vi liker
På ortopedisk poliklinikk utredes pasienter for operasjon, og det kan blant annet utføres mindre inngrep som sårskift og gipsbehandling.
I praksis kommer pasienten inn til konsultasjon på Sonjatun, og sitter foran et kamera og en skjerm og snakker med legen på UNN.
Sykepleieren som er tilstede assisterer legen ved behov, og kan også legge på gips eller behandle på andre måter.
– Dette er en utvikling vi liker i Nordreisa, sier Hilde Nyvoll, og legger til at tilbudet er kjempebra for pasientene i Nord
Troms.
Også hun roser ildsjelene Terje og Herbjørg.
– Vi trenger sånne. Hvis ingen tar initiativ og maser, så skjer det ingenting.
– Må jobbe hver dag
Pådriverne selv var veldig fornøyd med å endelig kunne overvaere åpningen av ortopedisk poliklinikk på Sonjatun.
– Det er veldig artig at vi er kommet så langt, sa Fagertun, som også gratulerte alle involverte gjennom 15 år, og takket for innsatsen.
– For innsats har det vaert hele tiden.
Olsen la til at når man skal få ting til, kan man ikke si at man skal jobbe med det på mandager.
– Man må jobbe hver dag, og det var litt det vi prøvde oss på. Kanskje får man ikke betalt for alt, men når man kommer i mål er det en veldig stor gevinst å se at man har lyktes. Det er også mitt tips til dere som holder på i dag: Dere må vaere entusiastiske, ha trua og ikke gi opp.