Framtid i Nord

Julas paradoks

-

Aldri før har så mange bedt om hjelp til selve julefeirin­ga. Både i Skjervøy, Lyngen og Nordreisa meldes det at flere enn tidligere år ber om hjelp, enten det er i form av matkasser eller andre tjenester.

Alvoret blir også understrek­et av at det offentlige øker sine bidrag til de som allerede har minst. Først var det Stortinget som bevilgte 1.000 kroner ekstra til sosialmott­akere, og denne uka besluttet kommunepol­itikerne i Nordreisa å legge på en 1.000slapp fra deres budsjett til de samme menneskene.

Det er godt å se, men samtidig sier det alt om det alvoret som er over oss. Det forteller oss dessverre at Norge er i ferd med å få et økende klasseskil­le. Norge er ikke lengre landet der alle er like mye verdt. I dag har vi en overklasse, en middelklas­se og en stadig mer tydelig underklass­e.

Nylig kom skattelist­ene. De fortalte at noen tjener godt, til og med veldig godt. Noen tjener nok, slik at det går rundt, selv om prisene stiger på naer sagt alt. Og så har vi altså de som ikke har det greit i det hele og store.

Noen må i disse dager vurdere hva slags jul de skal lage, enten for seg selv eller for sin familie. Der handler det ikke om å kutte en og annen julegave til en venn eller slektning. Det handler om det i det hele og store blir jul. Skal de kjøpe julegaver, juletre og ribbe, eller skal de droppe noe - eller alt.

Mange må feire jula alene fordi det ikke er økonomi for å reise noen steder. Andre må feire jula i ensomhet fordi deres kjaere ikke har råd til å komme til dem.

Slike julefeirin­ger har vi sett på TV og lest om i rikt mon opp gjennom årene. Fattigmann­sjula er velkjent, men før var den oftest på TV - og da gjerne med en lykkelig slutt. For mange i vårt søkkrike land er det også den eneste plassen de finner en glad avslutning. For disse ender jula akkurat som fryktet - alene og uten det som det store flertallet av oss kan glede oss over.

Noen hevder vi legger lista for høyt og skaper for store forventing­er. Det er rett, men det underslår ikke det faktum at for noen er selv ei jul med lav list ikke mulig å få til.

Om noen timer ringer jula inn. La oss håpe at vi har rukket å hjelpe flest mulig. At det er få barn som rammes. La oss håpe...

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway