Gjør Det Selv (Norway)

Gulvvarme – derfor er det smart. Både på vann og strøm.

Med gulvvarme kan du innrede huset uten radiatorer eller panelovner. Det er enklest å etablere elektrisk gulvvarme, men i drift er vannbårent ofte billigst.

-

Gulvvarme er for mange den optimale måten å få varmet opp boligen på, og fordelene med varme i gulvet er også store.

Det gir deg frihet til å innrede huset etter ditt eget hode, fordi du ikke trenger å avsette plass til ledninger, rør, panelovner og radiatorer. Gulvvarmen vil normalt også sikre deg lavere utgifter til oppvarming, fordi varmen fordeles jevnt i hele rommet, fordi du får mindre trekk i rommene og fordi vi aksepterer en litt lavere temperatur i et rom, hvis gulvet er varmt så du ikke fryser på føttene.

Gulvvarmen­s svake side er at det tar lenger tid å varme opp et rom med det, enn for eksempel med radiatorer, panelovner eller en varmepumpe.

Vannbårent har flflere energikild­er

Både ved nybygg og renovering er det som regel enkelt å etablere gulvvarme, slik at du slipper synlige varmekilde­r, med synlige rør og ledninger.

Det innlysende første spørsmålet vil alltid være om du foretrekke­r å varme opp gulvet med varmt vann, som føres rundt i gulvet gjennom slanger, eller med elektriske varmekable­r.

Fordi du med en vannbåren løsning har muligheten til å varme vannet med for eksempel varmepumpe­r eller fjernvarme, er det mulig å få rimeligere oppvarming enn med en ren elektrisk gulvvarme – som ikke har noen andre alternativ­e energikild­er enn strøm. Fremtidige strømprise­r vet vi heller ikke noe om, men de blir sikkert ikke lavere.

Til gjengjeld er det som regel billigere og enklere å etablere elektrisk gulvvarme. I tillegg bygger elektriske varmematte­r mindre i høyden, noe som er en viktig betraktnin­g mange steder.

Varme rom eller lune flfliser

Valget avhenger også av hvor mye energi du regner med å bruke på gulvvarme. Skal hele huset varmes opp av gulvet, blir energiforb­ruket til oppvarming­en stor, og da lønner det seg ofte å velge vann, hvis det er praktisk mulig.

Handler det i stedet bare om å gjøre flisene på et lite bad varme å trå på, skal du kanskje i stedet velge strøm. Ikke minst fordi elektrisk gulvvarme har den store fordelen at du kan slå på varmen, uten at du må sette i gang hele det store sentralvar­meanlegget, som kanskje er slått av om sommeren. Faktisk er fordelen ved denne formen for lokal varme så opplagt, at den ofte blir brukt som supplering til vannbårne gulvvarmea­nlegg, som en ekstra mulighet utenfor fyringsses­ongen. Da får du det beste fra begge løsninger på én gang – og du har gulvvarme på badet hele året.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway