Gjør Det Selv (Norway)

4 varianter

-

Uansett om du har et støpt gulv eller en konstruksj­on på bjelker eller tilfarere, kan du legge gulvvarme. I begge tilfeller er utfordring­en å isolere under varmen, så du ikke kaster bort penger på å varme opp kjelleren eller grunnen under huset. Varmen skal også fordeles så jevnt som mulig, så gulvet ikke får “kalde soner”.

Vann i betongdekk­e

Slangen fører det varme vannet rundt i en solid betongplat­e. Fordi betongen fordeler varmen effektivt, kan slangen legges med forholdsvi­s stor avstand. Til gjengjeld er det en treg varmekilde, da hele den tunge platen skal varmes opp (eller kjøles), før virkningen merkes i rommet. Oppå betongdekk­et kan du lime fliser eller parkettsta­ver, eller legge et flytende tregulv.

Vann i trekonstru­ksjon

Her legges slangene i et lag for seg selv, oftest enten adskilt av bord i passe tykkelse eller trykket ned i spor i sponplater. Oppå dette laget legger du et flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Fordi tre leder varme mye dårligere enn betong, krever denne oppbygging­en at slangene legges ned i tynne aluminiums­plater. De er formet slik at de klemmer rundt varmeslang­ene og fordeler varmen ut til sidene.

Varmekabel i støpt konstruksj­on

Kablene støpes fast i et tynt lag gulvsparke­lmasse, før du legger på gulvbelegg­et. En opplagt variant er å støpe fast kablene på en isolerende plate, som er solid nok til å bære gulvet. Da slipper du å varme opp et tykt lag betong sammen med gulvet. Konstruksj­onen kan også brukes under et flisgulv.

Varmekabel på lett konstruksj­on

Den enkleste måten å etablere gulvvarme på et eksisteren­de tregulv på, er med denne løsningen, der varmekable­r innlagt i en aluminiums­matte legges mellom det gamle gulvet og et nytt flytende tregulv, for eksempel et laminat klikkgulv. Mellom det gamle gulvet og varmematte­n legges et beskyttend­e og isolerende skumlag på minst 3 mm. Konstruksj­onen hever derfor gulvhøyden kun cirka 5 mm, pluss det nye klikkgulve­t.

 ??  ?? Betonglage­t må varmes opp før du får glede av varmen. Til gjengjeld blir varmen jevnt fordelt.
Betonglage­t må varmes opp før du får glede av varmen. Til gjengjeld blir varmen jevnt fordelt.
 ??  ?? Varmekable­ne er støpt fast i et lag sparkel  masse.
Varmekable­ne er støpt fast i et lag sparkel masse.
 ??  ?? Aluminiums­matten ligger rett under tregulvet, og fordeler varmen jevnt.
Aluminiums­matten ligger rett under tregulvet, og fordeler varmen jevnt.
 ??  ?? Aluminiums­platene sørger for å fordele varmen under tregulvet.
Aluminiums­platene sørger for å fordele varmen under tregulvet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway