Gjør Det Selv (Norway)

Isolasjon med forhøyet effektivit­et

-

Det må legges isolasjon under gulvvarmen. Ellers forsvinner all varmen ned i underlaget, i bakken eller til rommene under. Trykkfaste polystyren­plater (EPS-plater) er en enkel og praktisk løsning til dette.

Polystyren­plater er normalt hvite. Når disse platene er grå, skyldes det at de er tilsatt grafitt. Det gir ifølge produsente­n en økt isolerings­evne på ikke mindre enn 20 prosent. Du kan altså spare deg for en femtedel av isolasjons­tykkelsen, eller legge samme tykkelse med isolasjon og få 20 prosent høyere isolerings­evne. Platene heter Climate C80, og er en del av EPS-sortimente­t til Sundolitt.

 ??  ??
 ??  ?? 1. Legg platene i forband. Sørg for at det aldri ligger to plater rett over hverandre. Du må normalt skjære av en plate for at det skal gå opp.
1. Legg platene i forband. Sørg for at det aldri ligger to plater rett over hverandre. Du må normalt skjære av en plate for at det skal gå opp.
 ??  ?? 4. Tett små hull, sprekker o.l. med ekspandere­nde fugeskum. Målet er at overflaten skal være fullkommen tett. Vær forsiktig når du doserer skummet – det utvider seg voldsomt når det slippes løs.
4. Tett små hull, sprekker o.l. med ekspandere­nde fugeskum. Målet er at overflaten skal være fullkommen tett. Vær forsiktig når du doserer skummet – det utvider seg voldsomt når det slippes løs.
 ??  ?? 5. Slik ser oppbygging­en ut:
Først 150 mm polystyren, etterfulgt av 100 mm polystyren. Det gir en god isolering, slik at varmen ikke forsvinner. De to lagene isolasjon er lagt slik at det ikke er gjennomgåe­nde sprekker i lagene.
5. Slik ser oppbygging­en ut: Først 150 mm polystyren, etterfulgt av 100 mm polystyren. Det gir en god isolering, slik at varmen ikke forsvinner. De to lagene isolasjon er lagt slik at det ikke er gjennomgåe­nde sprekker i lagene.
 ??  ?? 3. Neste lag legges oppå. Igjen i forband, men denne gangen også i forhold til laget under: To loddrette sprekker skal ikke møtes, for det skaper en kuldebro.
3. Neste lag legges oppå. Igjen i forband, men denne gangen også i forhold til laget under: To loddrette sprekker skal ikke møtes, for det skaper en kuldebro.
 ??  ?? 2. Kuldebrosi­kring. Mot yttervegge­n skal du forsikre deg om at betongen som skal legges på ikke får kontakt med murveggen. 20 mm isopor plassert loddrett oppå første lag polystyren­plater er effektivt.
2. Kuldebrosi­kring. Mot yttervegge­n skal du forsikre deg om at betongen som skal legges på ikke får kontakt med murveggen. 20 mm isopor plassert loddrett oppå første lag polystyren­plater er effektivt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway