Gjør Det Selv (Norway)

Bore

-

5: Forstnerbo­r Hullsag Spadebor

SVAR: Når du skal bore hull med flat bunn, skal du ha fatt i et forstnerbo­r. Det brukes særlig til skaphengsl­er, men også til propper i gulv og terrasser, der proppen skal hvile på en flat bunn. Boret har to loddrette sideskjær, to vannrette bunnskjær og en liten senterspis­s.

6: Murstein Fliser Betong

SVAR: Her har vi et betongbor. De fifire skjærespis­sene vitner om at boret i tillegg kan tygge seg gjennom armert betong. Husk at du har bruk for en borhammer, hvis du skal bore hull i armert betong. Betong er et ekstremt hardt materiale, som krever hammerfunk­sjonen fra borhammere­n.

7: Hullsag Trinnbor Spadebor med gjenger

SVAR: Det litt underlige boret kalles et trinnbor, og er beregnet til å bore i metallplat­er. Det er en skikkelig spesialist, og uten boret er det vanskelig å bore hull i metallplat­er på mer enn 5 mm i diameter. Med et trinnbor utvider hullet seg i opptil ni trinn, der boret utvides med 2 mm i diameter per trinn. Som så mange andre spesialist­er, er trinnboret en dyr investerin­g, som koster flere hundrelapp­er.

8: Det lager en forsenknin­g til skruer Det stopper selv når hullet har riktig dybde Det kan bore gjennom både stein og tre

SVAR: Når du bygger terrasse, skal ikke skruen stikke opp fra bordene. Det kan du unngå ved å forsenke dem. Faktisk er det viste boret bare et vanlig trebor med en påmontert forsenker. Skjærene på forsenkere­n lager en fordypning i treet, der skruehodet kan ligge, slik at det er i perfekt nivå med overflaten på terrassen. Forsenkere­n kan flyttes, slik at du selv kan bestemme hvor dypt hullet til skruen skal bores.

 ??  ??
 ??  ?? En borhammer med et betongbor er det eneste som kan lage hull i en betongvegg.
En borhammer med et betongbor er det eneste som kan lage hull i en betongvegg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway