Gjør Det Selv (Norway)

Smart home – få huset til selv å forutsi dine behov.

I en moderne bil tenner lyset av seg selv når det blir mørkt, og vindusvisk­erne starter når det regner. Men i huset ditt må du selv huske å tenne lyset, lukke vinduene og starte kaffemaski­nen. Det er vel for dumt? Gjør heller hjemmet ditt like smart som e

-

Det er morsomt nok å kunne tidsinnsti­lle kaffemaski­nen eller slå lyset av og på via en smarttelef­on uten å måtte løfte baken fra sofaen – men det blir først ordentlig smart når huset selv vet at du er kommet hjem, og reagerer deretter, når kaffemaski­nen forutser behovene dine uten at du har uttalt dem, og når robotklipp­eren tilpasser gressklipp­ingen etter været.

Kunstig intelligen­s er avanserte saker, som folk går på høyskoler for å lære å programmer­e – likevel er bruken begrenset til oppgaver satt i veldig firkantede rammer. Vi skal derfor ikke prøve å innbille deg at du kommer til å lære huset ditt å tenke selv. I stedet vil vi gi deg et smart verktøy, som gjør det mulig å sette en rekke regler og forutsetni­nger, som de “smarte” elektronis­ke tingene i hjemmet ditt respondere­r på. Verktøyet er en hjemmeside som heter “If This Then That”. Det litt kryptiske navnet beskriver hva siden kan: lage enkle oppskrifte­r for hva elektronik­ken skal gjøre når noe spesifikt skjer.

Får alt til å spille sammen

Et av problemene med alle de forskjelli­ge såkalte smarte enhetene (lamper, låser, gardiner osv.), er at de forskjelli­ge produsente­ne ikke nødvendigv­is bruker samme standarder, og at det kan kreve en dyktig programmer­er å få dem til å snakke sammen. Nettsiden ”If This Then That” fungerer som en mellommann, og gir deg muligheten til å la vidt forskjelli­ge enheter snakke sammen, samt å få helt forskjelli­ge funksjoner til enten å avhenge av hverandre eller reagere på de samme parametren­e – uten at du trenger å kunne det minste om programmer­ing. Det er enkelt å sette opp egne regler, og siden inneholder dessuten et bibliotek av regler opprettet av andre, som akkurat som deg gjerne vil ha et litt smartere hjem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway