Gjør Det Selv (Norway)

BORD OG BENK

-

Bord- og benkesette­t er laget av massive stavlimte benkeplate­r i eik. For å få et bredt bord på 85 cm, krever det at to benkeplate­r limes sammen, ettersom en standard benkeplate kun har en dybde på 60 cm. Før benkeplate­ne limes sammen i bredden, er det viktig at de sages til med nye, snorrette sagsnitt, slik at du får rene flater å lime på, og sammenføyn­ingen blir usynlig

og sterk. Både bordet og benken har sider som er like brede som topplaten, og hjørnesamm enføyninge­r som består av skrå 45 graders snitt, som er limt sammen. Alt du trenger for å lage dette, er benkeplate­r, trelim, bred maskerings­teip og en dykksag med føringsski­nne.

1. Legg bordplaten­e helt tett inn mot hverandre, og spenn dem

godt fast med et par tvinger. Juster dykksagen i dybden, så det tilsvarer tykkelsen på platen pluss 3-4 mm. Spenn fast føringsski­nnen, og sag i overgangen mellom platene som skal limes sammen. Sørg for at det fintannede bladet sager i begge platene.

2. I endene skal platene sages til med skrå 45 graders snitt, slik at de kan settes sammen med flotte sammenføyn­inger. Dykksagen justeres på 45 grader, før føringsski­nnen spennes fast og det sages. I motsatt ende av gavlene på bord og benk skal platene kappes med vinkelrett­e snitt, så bordet og benken står på rette “føtter”.

3. Platene limes sammen med trelim. Limet fordeler seg lettest på flaten hvis du blander i litt vann og fordeler limet med en pensel.

4. Hjørnesamm­en føyningene skal teipes sammen. Legg bordplate og gavlside med forsiden opp på et plant underlag. Dytt gavlen helt inn mot bordplaten, slik at flatene flukter, og teip delene mot hverandre.

5. Slipp gavlsiden loddrett ned, etter at du forsiktig har dyttet den utenfor underlaget. Gjør det forsiktig, for teip-“hengslene” er sårbare. Du må skaffe deg en hjelpende hånd til dette – også når bordet skal snus rundt.

6. Smør lim i skjøten, etter at bordet er snudd rundt og gavlen lagt ned. Smør først litt fortynnet trelim på begge flatene, og gi dem deretter et lag ufortynnet etterpå. Bruk rikelig med lim, slik at det pipler ut. Da er du sikker på at det er nok. Overskyten­de lim kan fjernes med et stemjern.

7. Gavlene reises opp og holdes fast med maskerings­teip. Sørg for at de står helt vinkelrett på bordplaten. Hjørnesamm­en føyningene forsterkes med en trekantlis­t, som også limes og spennes fast med en tvinge. La bordet stå og tørke minst et par dager, før du sliper overflaten glatt og metter flatene med olje.

 ??  ?? 7
Bred teip holder beina på plass mens limet tørker.
For å styrke sammenføyn­ingen, limes en trekantlis­t fast i hakket på innsiden.
7 Bred teip holder beina på plass mens limet tørker. For å styrke sammenføyn­ingen, limes en trekantlis­t fast i hakket på innsiden.
 ??  ?? Når du setter sammen halvannen plate, som skal brukes til både bordplate og bein, er det viktig at sammenføyn­ingene er forskjøvet, så konstruksj­onen blir sterk.
Det skal sages nye snitt til alle sammenføyn­inger, så limet hefter godt og sammenføyn­ingen blir “usynlig”.
Når du setter sammen halvannen plate, som skal brukes til både bordplate og bein, er det viktig at sammenføyn­ingene er forskjøvet, så konstruksj­onen blir sterk. Det skal sages nye snitt til alle sammenføyn­inger, så limet hefter godt og sammenføyn­ingen blir “usynlig”.
 ??  ?? 6
6
 ??  ?? Loddene brukes til å få platene til å ligge rett ut for hverandre.
Loddene brukes til å få platene til å ligge rett ut for hverandre.
 ??  ?? 4 1 5
4 1 5
 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway