Gjør Det Selv (Norway)

TRAPPETRIN­N

-

Hvis du er lei av en gammel trapp, enten fordi den er gulnet, slitt eller uthulet, kan du få en “ny” ved å kle trinnene med biter av benkeplate­r.

Platene skjæres til, slik at de passer presist på trinnene. Under hvert trinn settes det fast en smal strimmel av benkeplate, slik at det ikke synes hvis trinnet for eksempel er slitt så mye at det er uthulet. Strimmelen under forkanten monteres med såkalte lamellplug­ger, som gir en sterk, skjult sammenføyn­ing. Sporene lages med en lamellfres. Her brukes plater i mørkt tre, som passer fint til gelenderet.

1. Trinnene skjæres til. Du får bruk for en stikksag der det er rundinger. Du kan bruke litt papp til å lage en mal, slik at du kan overføre formen til trinnet og sage etter den. De rette snittene sages med en kapp-/gjærsag.

2. Fres spor til lameller i platene som skal kle hvert trinn – både det brede på trinnflate­n og det smale på stusstrinn­et. Platene spennes fast når sporene freses, tre i hver plate.

3. Når lamellene er limt fast til trinnplate­n, limes den smale listen fast over lamellene. Trelimet får lamellene til å svulme opp, noe som styrker skjøten. Etterpå spennes delene sammen med tvinger, og overskyten­de lim fjernes, før det skal få stå og tørke.

4. Trinnet limes fast på trappen med monterings­lim. Det er en god idé å sette teip rundt i kanten på det først, slik at det er parat til at kantene fuges senere. Trykk trinnet godt fast.

5. Fug med akrylfugem­asse rundt i kanten, og trekk av maskering steipen.

 ??  ?? 5
Når du har fuget med akrylfugem­asse rundt i kanten på alle trinn, fjernes teipen. Etterpå ser trappen helt ny ut!
5 Når du har fuget med akrylfugem­asse rundt i kanten på alle trinn, fjernes teipen. Etterpå ser trappen helt ny ut!
 ??  ??
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 1 2
1 2
 ??  ?? 3
3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway