Gjør Det Selv (Norway)

maling Dette visste du ikke om

Når du kjøper maling, velger du også en glans, altså hvor matt eller hvor skinnende malingen skal være. Jo lavere glans, desto mattere er fargen. Men dessverre kan du ikke alltid regne med at det er det samme fra produsent til produsent. Det varierer fra

-

Hvit er ikke bare hvit

Hvit maling fås i mange forskjelli­ge nyanser. Eggehvit, kalkhvit og råhvit – kjært barn har mange navn, og det er forskjell på de enkelte hvitfargen­e. Selv om du velger ”bomull”, med koden S 0502-Y, som er den fargen flest produsente­r bruker på ferdigmalt­e hvite vinduer og lister, er du ikke sikret den helt samme hvite fargen. Det kan nemlig også være små variasjone­r i nyansen fra produsent til produsent.

Temperatur­en er viktig

Når du maler innendørs, er det en fordel å holde en konstant, lav temperatur. De fleste maler ved vanlig romstemper­atur (omkring 20-22 grader), men det er egentlig for varmt. Hvis du kan male i entemperat­ur på cirka 15 grader, flyter malingen penere sammen.

Dyr maling er ikke alltid den beste

Det er opplagt å tenke at dyrest er best, men i Gjør Det Selvs utgave 10/2019 testet vi 14 forskjelli­ge hvite malinger, og vinneren var ikke feltets dyreste. Testvinner­en ble en maling til

14,86 kroner per m² eller 149 kroner for 2,7 liter.

Glans 10 er ikke glans 10 Bindemidde­let gir navn til typene

Maling består av fire ting: pigment, fyllstoff, løsemiddel og bindemidde­l. Det er bindemidde­lets oppgave å holde sammen på pigment og fyllstoff, og derfor utgjør bindemidde­let også en viktig del av malingen. De hyppigst brukte formene for bindemidde­l er alkyd eller akryl, og det er oftest de to gruppene man deler inn malingen i. Akrylmalin­g har plastforme­n akrylat som bindemidde­l, mens alkydmalin­g har alkyd og olje som bindemidde­l.

Nytt tre skal grunnes

Det er opplagt å forestille seg at nytt treverk er klart til å bli malt med denfargen du vil ha med en gang. Men slik er det ikke. Nytt tre skal nemlig males med grunningsm­aling før du maler med toppmaling­en. Grunningsm­aling sikrer en bedre vedheft, og det betyr at du skal male færre lag toppmaling. Det sparer deg også for en del penger hvis grunningsm­alingen er billigere enn toppmaling­en.

Du kan fint male på rust

Rust er ikke pent, men heldigvis kan du fint male over det. All løstsitten­de rust og maling skal fjernes med en stålbørste, og etterpå kan du male på det rustne metallet med maling som Hammerite.

Maling kan bli for gammel

Det betyr vel ikke så mye at malingen har stått i noen år, tenker du kanskje. Men maling kan bli for gammel, og du er ikke i tvil hvis en maling har overskrede­t siste salgsdato. Malingen lukter nemlig råttent. Den skiller seg, og den fungerer ikke godt. Den kan endre farge eller ha problemer med å herde. Utløpsdato skal stå på emballasje­n til malingen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway