Gjør Det Selv (Norway)

De første rekkene

-

Begynn med å måle bredden på rommet, så du kan beregne hvor mange rekker gulvbord som kreves. Hvis det viser seg at det siste bordet mot veggen blir smalere enn 4 cm, må du skjære til bordene i den første rekken, slik at start- og sluttrekke­n blir like brede.

Det ser penest ut.

Før du begynner å lime, skal du tilpasse bordene og prøve om de passer. Vi anbefaler at du hele tiden jobber ved å tilpasse og prøvelegge to rekker, før du limer dem fast.

1 Legg gulvet med hver annen rekke forskjøvet en halv lengde. Begynn første rekke med et helt bord i venstre side, andre rekke med et halvt, og fortsett å skifte. Det du kapper av, kan eventuelt brukes til å avslutte rekken.

2 Strek opp til døråpninge­r. Den første rekken skal her kun være 14,5 cm bred inn mot veggen, men ha full bredde inn i døråpninge­n. Dette skal tegnes opp med hjelp av en vinkel når bordene er lagt løst på plass.

3 Sag vekk det overskyten­de hakket inn mot veggen. Bruk en stikksag, og sag fra baksiden så forsiden ikke fliser seg opp. Sjekk at bordet passer før du går videre.

4 Neste rekke startes med et halvt bord. Legg hele rekken, og sett sammen bordene i endene, men ikke på langsiden. Husk avstandsbr­ikker på 3-4 mm mot veggene.

5 Lag et strekmål. Skjær av fjæren på en bit av et gulvbord, og strek opp etter den, så du kan se hvor langt limet skal gå. Det skal ikke lenger ut enn til de to første rekkene.

6 Nå skal det limes. Påfør gulvlim i et jevnt lag. Bruk en tannsparke­l med hardmetall­tenner, som ikke slites av når de skrapes over betongen.

7 Legg det første bordet på limet helt inn mot veggen og helt ute til venstre. Husk avstandsbr­ikker. Fortsett med de neste bordene, og klikk dem sammen i endene.

8 Fortsett med andre rekke bord, men start med et halvt bord, så sammenføyn­ingene kommer til å ligge forskjøvet. Det stabiliser­er gulvet og gir en mer naturlig overflate.

9 Pass på når du slår bordene sammen. Kantene er skrøpelige på et klikkgulv, så du skal ikke slå direkte på dem, men legge en trekloss mellom. Det finnes også egne slagklosse­r for klikkgulv.

10 Legg tunge ting på bordene som nå er på plass, og la limet tørke et døgn. Da har du noe å presse de neste bordene mot dagen etter, når du legger resten.

 ??  ?? ■ To rekker om gangen
Sørg for hele tiden kun å streke opp og trekke på lim til to rekker om gangen. Da rekker ikke limet å sette seg mens du jobber, og du unngår å krabbe rundt i limet.
■ To rekker om gangen Sørg for hele tiden kun å streke opp og trekke på lim til to rekker om gangen. Da rekker ikke limet å sette seg mens du jobber, og du unngår å krabbe rundt i limet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway