Gjør Det Selv (Norway)

Ventilator uten støy – flytt den støyende motoren langt unna.

Det er hyggelig å stå på kjøkkenet og lage mat, mens gjestene sipper til et glass rødvin og kikker beundrende på kokken. Men hvis ventilator­en henger i veien og bråker verre enn en støvsuger, faller hyggenivåe­t med adskillige hakk.

-

Fjern den store, klossete ogo støyende ventilator­en, som henger ned og blokkerer for en kubikkmete­r luft i kjøkkenet, og monter en takintegre­rt modell i stedet. Det smarteste er å kjøpe en med ekstern motor. Da kan motoren nemlig monteres oppe på loftet, langt unna selve ventilator­en. Dermed slipper du det meste av støyen.

Sett støysender­en på loftet

En takintegre­rt ventilator fungerer stort sett som de vanlige typene, ved at de suger røyk og damp ut av kjøkkenet og ut gjennom et avtrekk – i veggen eller på taket. Men fordi du ikke kan rekke dem fra gulvet, må de styres med en fjfjernkon­troll. De er også litt mindre effffektiv­e, spesielt når ventilator­en skal suge opp oljebasert stekeos. På den lange veien fra stekepanne­n og opp til ventilator­en i taket, rekker nemlig de bittesmå oljepartik­lene å bli så avkjølte at de kondensere­r, klumper seg sammen og faller ned igjen.

Den største fordelen ved å velge en ventilator med ekstern motor, er at den støyende motoren fritt kan plasseres et eller annet sted på veien mellom ventilator­en og avtrekket – og dermed langt vekk fra hyggen på kjøkkenet.

Hvis du i tillegg også sørger for å koble sammen de tre delene (ventilator, motor og avtrekk) med spirorør, er du sikker på et effektivt sug. Spirorøren­e er laget av tynn aluminium, og i motsetning til myke flexislang­er holder de formen når det dannes undertrykk i dem. Derfor blir suget sterkere. Spirorøret kan være litt vanskelige­re å tilpasse, men på de neste sidene kan du se hvordan det skal gjøres.

 ??  ?? Med ventilator­en montert i taket, får du bedre arbeidspla­ss, samt lys og luft over kokeplaten­e.
Ved å montere spirorør og ikke myke flexislang­er, får du maksimalt sug og mindre kondens.
Med ventilator­en montert i taket, får du bedre arbeidspla­ss, samt lys og luft over kokeplaten­e. Ved å montere spirorør og ikke myke flexislang­er, får du maksimalt sug og mindre kondens.
 ??  ?? Jo lenger vekk du plasserer den eksterne motoren, desto mindre støy vil du høre når du starter ventilator­en.
Jo lenger vekk du plasserer den eksterne motoren, desto mindre støy vil du høre når du starter ventilator­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway