Gjør Det Selv (Norway)

Tett og solid skjøting av trebenkepl­ater

-

Benkeplate­n er en viktig del av et nytt kjøkken. Mange velger en benkeplate av tre. De fås i en standardbr­edde på 60 cm og forskjelli­ge tykkelser, med eller uten en avrundet forkant. En avrundet forkant er praktisk, fordi den gjør benkeplate­n mindre sårbar for slag på kanten. Til gjengjeld skaper det en ekstra utfordring hvis benkeplate­n skal skjøtes i en vinkel. Her viser vi deg hvordan det gjøres.

Når benkeplate­n består av flere deler, er det viktig at sammenføyn­ingen blir tett. Da vil platen tåle væske uten at den forsvinner i en sprekk og skaper fuktproble­mer. 1. Benkeplate­ne legges på underskape­ne, slik at du ser hvor den avrundede forkanten skal fjernes. Merk opp hvor mye som må fjernes for at du kan få en tett og pen sammenføyn­ing. 2. Sag til benkeplate­n med en sirkelsag med føringsski­nne. Det siste stykket av den avrundede kanten fjernes med håndsag og stemjern, til du får et knivskarpt hakk mot den tilstøtend­e platen. 3. Sammenføyn­ingen skal forsterkes med både beslag og lamellplug­ger. Merk opp plassering­en til to beslag og tre plugger. 4. Fres hull til lamellplug­gene med en lamellfres.

5. Bor hull med et sylinderbo­r til benkebesla­gene, og lag et spor fra hullet til kanten av platen ved hjelp av en sag, før du stemmer sporet rent med et stemjern. Du kan også frese et spor med en overfres. Når beslagene brukes til å trekke platene sammen etterpå, blir sammenføyn­ingen helt tett.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway