Gjør Det Selv (Norway)

Hvilket materiale skal du velge?

-

De mest vanlige formene for isolasjon til etterisole­ring av loft er isolasjon i plater, på rull og som granulat. Alle formene lages av forskjelli­ge materialer, som steinull, glassull, trefiber og cellulose.

PLATER er oftest glassull eller steinull. Steinull lages av steinarten diabas, som smeltes og slynges ut av dyser til fibre på 0,005 mm, slik at hovedbesta­nddelen av den ferdige isolasjons­platen er luft. Og det er nettopp den stilleståe­nde luften som gir den høye isolasjons­evnen. Fordelen med plater er at de er enkle å skjære til og tilpasse, for eksempel rundt rør, og de kan løftes opp enkeltvis gjennom loftsluken hvis plassen er trang. Ulempen er at du får mange skjøter, som skal legges forskjøvet hvis det er flere lag. Du skal også være oppmerksom på at mineralull klør – med mindre du velger en spesiell type som ikke gjør det.

RULLER er typisk også laget av stein- eller glassull. Glassull fremstille­s primært av gjenbruksg­lass og består av ultratynne glassfibre som varmes opp og belegges med bindemidde­l, støvbinder og vannavvise­r. Når det samles i store ruller, er det enkelt å rulle ut hvis du har et regulært loft uten for mange “hindringer” som for eksempel takstoler og rør. Isolasjon på rull gir færre skjøter.

GRANULAT er små biter av isolasjon, både steinull, glassull og cellulosei­solasjon, laget av resirkuler­t papir. Cellulosei­solasjonen er tilsatt flammehemm­ere for å hindre at den brenner når den blir varm.

Fordelen med granulat er at det legges løst på loftet og lett kan komme rundt taksperrer og rør. Ulempen er imidlertid at du må heve kantene på taket langs takfot og trapper for å holde granulatet på loftet. Det setter seg også litt, cirka 10-15 prosent.

 ?? ?? Isolasjons­plater er enkle å få opp på loftet og skjære til slik at de passer rundt takstoler og rør.
Isolasjons­plater er enkle å få opp på loftet og skjære til slik at de passer rundt takstoler og rør.
 ?? ?? Granulat består av små isolasjons­biter som blåses eller tømmes inn på loftet.
Granulat består av små isolasjons­biter som blåses eller tømmes inn på loftet.
 ?? ?? Mineralull på rull er lett å rulle ut når du ikke har hindringer på loftet.
Mineralull på rull er lett å rulle ut når du ikke har hindringer på loftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway