Gjør Det Selv (Norway)

Hull og bein Plasser enden av beinet ut for midten av de to spikerspis­sene.

-

Nå er det tid for presisjons­arbeid. Hullene i rammen til flettesete­t må vaere nøyaktig like langt fra hverandre. Dette kan du få til ved å tegne opp hullene som skal bores etter en mal.

Beina og tverrstykk­ene mellom beina skal festes med trenagler. De skal også passe nøyaktig, slik at du får en fin finish. Her markerer vi plassering­en av naglene med små spiker som lager små merker i endene av beina, slik at du vet hvor du skal bore til naglene. Husk å lage et borstopp på boret, for eksempel med teip for å markere hvor dype hullene skal vaere.

Tegn opp til hull på rammen,

slik at du kan bore hull og lage et flettesete. Hvis du tegner hullenes plassering på et papir, er det enkelt å overføre målene. Det skal vaere 14 hull på langsidene og 10 på kortsidene.

Bor hullene,

gjerne etter en vinkel, slik at du ikke borer skjevt ned i rammen. Hullene er 4 mm og alle er lett forsenket. Legg en trekloss under for å hindre at hullene fliser opp på undersiden.

Merk opp hvor beina (C) skal festes.

De skal monteres med to nagler i hver sammenføyn­ing – en på hver side av hull nummer to. Sett inn to 2 mm spiker her og klipp dem av så de stikker opp et par mm.

Legg en kloss mot beinet i den andre enden, og bank beinet mot spikerende­ne med en hammer. Dermed har du merket opp til naglene.

Forbor til naglene i beina.

Bor først med et 5 mm bor for å hindre at treet sprekker, deretter et 10 mm bor (på størrelse med naglene). Hullet skal vaere 2,5 cm dypt. Merk dybden med teip på boret.

Beina (C) og de to tverrstive­rne (D) avrundes i kantene,

ettersom runde kanter er mindre sårbare overfor støt. Det er smart å gjøre det nå – før skammelen monteres – da er det lettest å komme til.

Beina settes sammen og monteres til rammen.

Tverrstive­ren (D) er festet mellom beina med lim og synlige nagler (8 mm). Beina festes også med nagler (10 mm) til rammen (A og B), men her er naglene skjult. Sag av den overskyten­de delen av naglene til tverrstive­rne og slip overflaten glatt.

 ?? ?? 7
7
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 5
5
 ?? ?? 6
6

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway