Gjør Det Selv (Norway)

Sete og finish

-

Beina skal vaere kuttet i samme lengde og ha god kontakt med gulvet med hele beinets endeflate. Dette gjør skammelen stabil og behagelig å sitte på.

Det flettede setet er laget med en snor av kunststoff, som ligner hamp. Det gir skammlen et naturlig utseende. Du trenger to snorer – en 10 meter lang til den korte delen av flettesete­t og en 5 meter lang til den lange delen. Tre snoren gjennom hullene med en ”nål” laget av teip.

Før du lager flettesete­t, er det lurt å gi treverket en overflateb­ehandling

– her bruker vi voks.

Juster beinhøyden,

slik at skammelen kommer til å stå like mye på alle fire bein. Skammelen settes på et flatt underlag, der du merker opp lengden på beina, for eksempel ved hjelp av en kryssfinér­stump.

Kapp beina

slik at de blir like lange. Spenn fast skammelen med et par tvinger mens du sager med japansagen, som etterlater pene, jevne snitt.

Forsenk de to hjørnehull­ene i rammen,

der snoren til flettesete­t skal begynne og slutte. Her er det plass til knuten på snoren, som dermed kommer til å vaere skjult.

Slip skammelen med eksentersl­iperen

en siste gang på alle flater. Sørg for hele tiden å holde maskinen i gang, så du ikke lager stygge fordypning­er i treet.

Her limes laerstumpe­r under beina,

slik at skammelen ikke riper opp gulvet når den flyttes rundt. Laerstumpe­ne skjaeres til slik at de er litt mindre enn endeflaten­e.

Skammelen får en omgang voks,

før flettesete­t lages. Overflaten av voks gjør skammelen mer motstandsd­yktig overfor flekker og lettere å rengjøre. Du kan også etterbehan­dle med olje, såpe eller lakk.

Lag flettesete­t.

Du skal bruke en snor på cirka 10 meter til setet i den korte retningen. Lag en knute i enden, og trekk den gjennom hullene i rammen. Sørg for å spenne snoren hardt. Ta en trekile til hjelp.

Trekk snoren gjennom hullene i den lange retningen,

slik at det dannes et flettemøns­ter. Her er snoren bare 5 meter lang. Den trekkes gjennom hullene med en “nål” av teip, som er klistret fast til snoren.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 6
6
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 5
5
 ?? ?? 7
7
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 8
8

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway