Gjør Det Selv (Norway)

Grunnlegge­nde konstruksj­on

-

Når du bygger en terrasse, er det noen grunnlegge­nde prinsipper som må følges for å sikre et vellykket resultat. Du må blant annet ta hensyn til oppmåling, den baerende konstruksj­onen og hvordan du monterer terrassebo­rdene.

Det er selvfølgel­ig også mange andre konstruksj­onsprinsip­per du må kjenne til når det gjelder fundamente­ring og innfesting, men det kan du lese mer om i de følgende avsnittene.

1. LAG TERRASSEN I VINKEL.

Du trenger bare å bruke tommestokk­en for å sikre at terrassen er vinkelrett. Hvis du for eksempel markerer et mål på 3 meter på en av bjelkene og et mål på 4 meter på svillen som er festet til veggen, er vinkelen 90 grader når avstanden mellom de to punktene er nøyaktig 5 meter. Det trenger ikke å vaere 3, 4 eller 5 meter. Det er forholdet mellom de tre sidene som er avgjørende. Det kan for eksempel vaere enklere å finne vinkelen med halve lengdemål (1,5, 2 og 2,5 meter).

2. AVSETT HØYDEN PÅ TERRASSEN.

For å sikre at terrassen din er plan eller har en svak helling mot hagen slik at vannet renner av, må du angi en høyde som du kan måle ut fra. Det gjør du enklest med en sirkellase­r. Begynn med å slå ned påler i bakken i ytterkante­ne av terrassen og på innsiden av husveggen, og plasser deretter en sirkellase­r i midten. Ved hjelp av linjen fra sirkellase­ren kan du nå markere et merke på pålene som du kan feste snorer til. Det spiller ingen rolle hvilken høyde du markerer, så lenge det er den samme hele veien rundt, slik at du har noe horisontal­t å måle etter.

3. RETT OPP UNDERLAGET.

Hvis du bygger på et jevnt underlag, skal bjelkelage­ts overside vaere i flukt med hverandre. Det kan imidlertid vaere små ujevnheter i underlaget (og på bjelkene), og da kan det vaere nødvendig å klosse opp. Bruk plastkiler til å justere bjelkelage­t slik at bjelkene flukter med hverandre i toppen.

4. AVSTAND MELLOM BJELKENE.

Standard avstand mellom bjelkene er 60 cm fra senter til senter av hver bjelke. Noen typer terrassebo­rd kan kreve mindre avstand. Sjekk dette med produsente­n. En tommelfing­erregel er at jo tykkere terrassebo­rdene er, desto større kan avstanden mellom bjelkene vaere, men det er bedre å ha en bjelke for mye enn en for lite – en terrasse som gynger under føttene dine er en pest og en plage å gå på.

 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 4
4
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway