Gjør Det Selv (Norway)

Stolper og toppsvill

-

Den fremre delen av overbygget består av to stolper med en tverrgåend­e svill på toppen. Her må stolpene festes til kanten av en betongterr­asse. Derfor er det laget et hakk halvveis inn i bunnen av hver stolpe slik at stolpen er godt festet til kanten.

Det overflødig­e treverket i hakket fjernes ved å sage flere spor slik at det enkelt kan fjernes i mindre biter med et skarpt stemjern.

Det monteres skråstiver­e i hjørnene mellom stolpene og toppsville­n.

Stolpehakk­ene er ferdige.

Overskudds­treet er fjernet med et skarpt stemjern, og flaten er laget så plan som mulig.

Fest stolpene (B)

når de er i lodd. Bor gjennom de forborede hullene inn i betongterr­assen med en borhammer, slik at du kan skru fast stolpene med kraftige skruer, her 10 x 140 mm.

Bor hull i toppsville­n (A),

der den skal festes til stolpene. Det bores med et 8 mm bor til de lange treskruene som svillen skal festes med. Når du forborer, unngår du at treet sprekker.

Fest et stykke murpapp i hakket

på den delen som skal stå oppå terrassen. Det hindrer fukten fra betongen i å sive opp i treet, slik at det holder lenger.

Mål opp til stolpene (B).

De skal ha et hakk som passer til den betongkant­en de skal stå inn mot. Kanten er 34 cm høy; hakket skal vaere 2 mm mindre, slik at det er plass til murpapp som legges mellom.

Bor hull i stolpene (B).

Det bores to hull i hver stolpe på det nederste stykket, der du har laget hakket. Hullene er 10 mm, slik at stolpene kan skrus fast med kraftige betongskru­er.

Monter toppsville­n (A) oppå stolpene (B).

Stolper og svill støttes med et par midlertidi­ge hjelpebord til sperrene er satt opp, og konstruksj­onen blir helt stabil.

Sag snitt halvveis inn i stolpene (B)

på den nederste delen. Marker hva som skal fjernes, slik at du er sikker på hvor du skal sage. Sager du flere snitt, kan du enkelt fjerne overskudds­treet i mindre stykker.

Marker hvor stolpene (B) skal plasseres.

Streken på veggen, som markerer hvor veggsville­n slutter, overføres til stolpene ved betongterr­assens forkant. En rotasjonsl­aser er en god hjelp til dette prosjektet.

Fest skråstiver­ne (E) i hjørnene

mellom stolpene (B) og toppsville­n (A). Skråstiver­ne kappes med 45-graders snitt i endene og festes med lange skruer, som skrus vinkelrett inn i treet.

 ?? ?? 9
Hjelpebord
9 Hjelpebord
 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 5
5
 ?? ?? 2
2
 ?? ?? 8
8
 ?? ?? 6
6
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 7
7
 ?? ?? 10
10
 ?? ?? 3
3

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway